Verzekeraars zijn uit op megaconcern in Scandinavië

KOPENHAGEN, 10 APRIL. De grootste verzekeringsmaatschappij in Zweden, Skandia, heeft gisteren een bod uitgebracht op de Deense branchegenoot Hafnia. Als de overname slaagt ontstaat het grootste verzekeringsconcern in Scandinavië.

Na de overname zal het bedrijf 14.500 werknemers hebben en een kapitaal van 238 miljard krone (ongeveer 70 miljard gulden). Het premiebedrag dat het bedrijf jaarlijks ontvangt bedraagt 39 miljard krone (11 miljard gulden). Het nieuwe bedrijf zal zijn hoofdkantoor krijgen in Stockholm.

Als de overname doorgaat, komt er een einde aan een al twee jaar durende strijd om Skandia. In oktober 1990 verwierf de grootste bank in Zweden, S-E-Banken, een optie op 28 procent van de aandelen Skandia. S-E-Banken wilde een grote financiële groep vormen, maar Skandia verzette zich tegen de overname. S-E-Banken verkocht een groot deel van de optie vervolgens tegen verlies aan Hafnia en UNI Storebrand, een Noorse verzekeringsmaatschappij.

Uni Storebrand zal overigens buiten de overname blijven. Het bedrijf had 28 procent van de aandelen van Skandia, maar na de overname is dat niet meer dan 4 procent. De Noren zullen zich wel ontfermen over Skandia International, de Europese tak van het bedrijf.

UNI Storebrand en Hafnia worden voornamelijk uit zelfverdediging ertoe gedreven bescherming te zoeken in een nieuwe Scandinavische gigant, omdat door de eenwording van Europa steeds meer verzekeringsmaatschappijen elders in Europa uit zijn op versterking van hun positie door overnames. De overname moet nog worden goedgekeurd door de regeringen van Zweden en Denemarken en de Europese Commissie. Als alles goed gaat, is de transactie in juni een feit. (AP)