Toeloop op reisbureaus door opening EuroDisney

ROTTERDAM, 10 APRIL. Meer dan honderdduizend Nederlanders hebben al een reis naar EuroDisney geboekt. Dit pretpark in Parijs wordt komend weekend geopend. De reisbureaus die de arrangementen verzorgen kunnen de toeloop nauwelijks aan. “Alle kamers die we kunnen krijgen, kunnen we vullen”, aldus Sylvia van der Plasse van Vrij Uit.

“We worden door de kinderen gedwongen”, hoort ze van de vele dames die in deeltijd voor het reisbureau werken. Vrij Uit heeft inmiddels al 23.000 overnachtingen geboekt voor bezoek aan het pretpark, ruim twee derde daarvan in hotels binnen het park, aldus Van der Plasse. De gemiddelde bezetting per kamer ligt ruim boven de 3,5. In het park hebben de hotels namelijk standaard vierpersoonskamers.

Zelfs wie er met eigen auto heen rijdt, moet flink in de beurs tasten: wie met een gezin met twee kinderen één nacht in het goedkoopste hotel in het park overnacht en twee dagen toegang tot het park wil hebben is al 700 gulden kwijt. Daar zit nog geen hap eten bij. De gemiddelde reissom bedraagt bij Vrij Uit meer dan 1.500 gulden. Veel mensen blijken een of enkele dagen Disney in te lassen op weg naar het zuiden of op weg terug naar huis.

Bij Oad, naast Vrij Uit en Trans de enige andere reisorganisator die EuroDisney-arrangementen mag verkopen, heeft men de ervaring dat er juist relatief weinig gezinnen met kinderen boeken. Commercieel directeur R. Bremer schat dat slechts dertig procent van de tot nog toe geboekte 60.000 overnachtingen gezinnen met kinderen betreft.

Ook van de zijde van bedrijven is er veel animo om met het personeel naar EuroDisney te gaan. Oad heeft al voor meer dan 10.000 man geboekt, aldus Bremer, maar echt grote personeels reizen komen pas in het najaar. Pas dan is er ruimte voor bedrijven die met een paarduizend man tegelijk naar Mickey en zijn maatjes willen.

Menig jong paar zou in het pretpark willen trouwen, maar die mogelijkheid zal pas volgend jaar worden geschapen. Wel kun je à raison van tienduizend gulden een speciaal honeymoonarrangement boeken bij Oad. Het jonge paar wordt dan met een limousine naar Parijs gebracht en wordt ondergebracht in een van de vele speciale bruidssuites.