Teleurstelling en bewondering

ATHENE. Er heerst teleurstelling in Griekenland, waar zowat de hele natie, van links tot rechts, hoopte op een Labour-overwinning.

Kinnock had zich namelijk vastgelegd op teruggave van de "Elgin-marbles', de marmeren stukken van de Parthenon-tempel die in 1801 van de toenmalige Turkse overheersers in Athene waren gekocht door Lord Elgin, die ze vervolgens voor 36.000 pond, de helft van zijn onkosten, aan het British Museum doorverkocht.

In Griekenland leidde Mellina Mercouri als minister van cultuur een campagne voor teruggave, waarvoor een grote ruimte in het nieuwe Akropolis-museum wordt gereserveerd.

In Engeland pleitte in de vorige eeuw reeds Lord Byron hiervoor, en een opvallend hoofdartikel in de Times ten gunste van “mobiliteit in het museumwezen” was vorige week de Griekse hoop komen versterken. Juridisch is Londen volgens recente Unesco- en EG-beschikkingen niet verplicht de stukken terug te geven.

JERUZALEM De Israelische president, Herzog, heeft vanmorgen voorgesteld dat Israel het kiessysteem van evenredige vertegenwoordiging afschaft en een Engels kiessysteem invoert. “De Britten hebben maar 45 dagen nodig om verkiezingen te organiseren en een regering te vormen, terwijl Israel zeker zes maanden in de ban van de verkiezingen is”, aldus de president in zijn wekelijks radiopraatje. (AFP)

BONN De Duitse kanselier, Kohl, heeft de overwinning van de Britse Conservatieven vanmorgen als “bemoediging” gekenschetst. “Het is voor jou een grote prestatie en voor ons allen die dezelfde overtuigingen verdedigen een bemoediging”, aldus Kohl in een felicitatietelegram aan Major. (AFP)

STOCKHOLM De behoudende Zweedse premier, Bildt, zei vanmorgen dat de nederlaag van Labour “het beeld versterkt van een zich verdiepende crisis voor de sociaal-democraten en socialisten in West-Europa”. Hij verwees daarbij naar recente verkiezingen in Frankrijk en Duitsland. (Reuter)

MONTREAL De Canadese premier, Mulroney, heeft vanmorgen de overwinning van zijn ambtgenoot Major toegejuicht en opgemerkt dat Major “een zeer interessante verkiezingscampagne” heeft gevoerd in een periode die door een “zeer beweeglijke publieke opinie” werd gekarakteriseerd. (AFP)