Serviers nemen in Bosnie twee steden in

LJUBLJANA, 10 APRIL. Het federale leger en Servische milities hebben gisteren in Bosnië de steden Kupres en Zvornik ingenomen.

Hoewel Kroatische militiewoordvoerder gisteravond nog steeds ontkenden dat zij Kupres, gelegen in het westen van Bosnië, aan de Serviërs hebben moeten prijsgeven, toonde de Servische televisie beelden waaruit blijkt dat het federale leger tot in het centrum van de voornamelijk door Kroaten bewoonde stad is doorgedrongen.

De Serviërs zouden ook de strategisch belangrijke weg van Kupres naar Suica controleren. Om de stad is een week lang fel gevochten; er zijn tientallen doden en gewonden gevallen en de stad is veranderd in een troosteloze ruïne. De Servische televisie toonde ook de beelden van 28 omgekomen mannen en vrouwen. Het zou om Serviërs gaan die in Kupres door Kroaten vermoord zijn.

Ook in de bij de Servische grens gelegen stad Zvornik zijn volgens vluchtelingen tientallen mensen gedood. Een arts van het plaatselijke ziekenhuis zei echter dat daar slechts een dode is afgeleverd.

De federale luchtmacht bombardeerde voor de derde achtereenvolgende dag door Kroaten bewoonde dorpen in het zuidwesten van Bosnië. Servische milities staakten gisteren na vier dagen de artilleriebeschieting op de oude stadskern van Sarajevo nadat de politie vier scherpschutters had vrijgelaten. Zij waren maandag gearresteerd nadat zij vredesdemonstranten hadden beschoten. Een van de vier scherpschutters, Vlado Ilic, is de persoonlijke lijfwacht van de leider van de Servische Democratische Partij, Radovan Karadzic. In het 700.000 inwoners tellende Sarajevo zijn nog steeds scherpschutters actief die voetgangers vanaf de daken onder vuur nemen. In Sarajevo zijn de afgelopen dagen meer dan 30 mensen door etnisch geweld om het leven gekomen.

Het Europees Parlement heeft gisteren in Straatsburg de Verenigde Naties gevraagd vredestroepen naar Bosnië te sturen, waar ze een poging zouden moeten doen een eind te maken aan de fel opgelaaide burgeroorlog. Het mandaat, dat de VN-vredesmacht voor delen van Kroatië heeft, zou tot Bosnië moeten worden uitgebreid.

    • Theo Engelen