Schotland: nee tegen nationalisme

EDINBURGH, 10 APRIL. “Schotland heeft nee gezegd tegen het nationalisme, Groot-Brittannië heeft nee gezegd tegen het socialisme. Dat is een dubbele klap”, jubelde Ian Lang, minister voor Schotse zaken, vanmorgen vroeg.

De verkiezingsstrijd in Schotland werd gedomineerd door nationalisten die een onafhankelijk Schotland bepleiten, Labour dat een Schots parlement binnen het Verenigd Koninkrijk voorstaat, en de Conservatieven die de bestaande Unie verdedigen.

Volgens de opiniepeilingen dreigde de regeringspartij in Schotland te worden weggevaagd, maar in plaats daarvan won zij 4 procent. De Conservatieven krijgen er in Westminster twee "Schotse' zetels bij, Labour één, terwijl de Schotse Nationale Partij (SNP) er drie verloor.

Overigens blijft Labour de dominante partij in het hoge noorden, met 49 zetels tegenover de 11 van de Conservatieven. Maar de kiezers denken blijkbaar minder radicaal over de Schotse zelfstandigheid dan de politici. Die verkeerden vanmorgen nog in verwarring. “We moeten ons in Schotland nu afvragen hoe we de toekomst van ons land in eigen hand kunnen nemen en haar niet laten bepalen door kiezers ten zuiden van Birmingham”, zei SNP-leider Alex Salmond.