Ritzen botst met fracties over "kaalslag'

DEN HAAG, 10 APRIL. Minister Ritzen (onderwijs) heeft het tijdens het laatste plenaire debat in de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer gisteravond aan de stok gekregen met bijna alle fracties.

Ritzen weigerde een uitspraak terug te nemen die hij woensdag had gedaan bij een vakbondsmanifestatie in Den Bosch tegen de loonachterstand in het onderwijs. Daar had hij gesproken over “tien jaar kaalslag die natuurlijk niet in tien maanden goedgemaakt kan worden”.

De oude coalitiepartners CDA en VVD voelden zich daarmee ernstig tekort gedaan. VVD-onderwijsspecialist Franssen verweet Ritzen “een goedkoop verkiezingspraatje”. CDA-woordvoerder Tuinstra maakte duidelijk de termen “niet gepast” te vinden en vroeg wat Ritzen precies met "kaalslag' bedoelde.

Ook de andere partijen, met uitzondering van de PvdA en Groen Links, hadden kritiek. “Met ruzie maken los je het probleem van de salarisachterstand niet op” zei D66-Kamerlid Nuis. Schutte (GPV) verweet Ritzen een “goedkoop politiek verhaal” te hebben gehouden dat “het aanzien van de politiek schaadt”. En SGP-woordvoerder Van der Vlies constateerde dat Ritzen “olie op de golven” had gegooid, terwijl er juist nu brede steun van de Kamer nodig is voor de strijd van Ritzen in het kabinet om meer geld voor de lerarensalarissen uit te trekken.

Ritzen bleef echter bij zijn opmerkingen en zei daarmee slechts zijn zorg te hebben willen uitspreken over de huidige stand van zaken in het onderwijs. “De huidige problemen stammen uit het verleden en daar heb ik verder niets aan toe te voegen”, aldus Ritzen.