PUREE DE NAVETS

Wat de Fransen zo aardig navet potager noemen en de Engelsen Garden turnip, doen wij af met consumptieknol of meiknol. De liefelijkheid is er meteen af. "Wat eet je vanavond?'. "Consumptieknollen'. Dat klinkt toch niet.

Meiknollen evenmin. Maar meiknolletjes wil ik wel eten, de klank heeft iets vertederends, iets liefelijks wat herinnert aan die mooie bos knolletjes uit de moestuin van Beatrix Potter. Niet dat ik een groot voorstander ben van verkleinwoorden, maar soms werkt het gebruik daarvan - zeker bij culinair geschrijf - wat meer enthousiasmerend, de lezer wordt ontvankelijker. De koper ook. Bij welke groentewinkels zie je nog consumptieknollen liggen? Wordt niet meer verkocht. Geen mens die bij zijn chique groenteman naar meiknollen durft te informeren. Te gewoontjes, wat zullen ze wel denken. In dit knollenland moet je voor meiknollen naar de markt en dan nog is het zoeken geblazen. Het spijt me dat ik er weer over begin maar . . . juist ja, bij Marokkaanse en Turkse winkels zijn meiknollen volop verkrijgbaar. Een knolletje in de soep of in de gemengde groenteschotel wordt zeer gewaardeerd in Mediterrane keukens en ook in de cuisine bourgeoise gaan enkele navets in de soeppan of ze worden gesmoord en als garnituur geserveerd bij mooi kalfsgebraad. Verwerkt tot puree zijn meiknollen - werkelijk waar - heel erg vreselijk lekker. Disgenoten hoeven geen weet te hebben dat er ordinaire consumptieknollen of burgerlijke meiknollen op tafel komen. Laat ze maar gissen wat ze nu weer voor verrukkelijks voorgeschoteld krijgen.

Voor 2 personen:

700-750 gram meiknollen

zout & versgemalen zwarte peper

roomboter

1 hardgekookt ei, fijngeprakt

1 theelepel fijngehakte bieslook (facultatief)

Schil de meiknollen met een dunschiller en snijd ze in vrij grote stukken. Het is een vrij waterrijke knol, die beter gegaard kan worden met stoom. Leg de stukken meiknol in het groentemandje van een snelkookpan (met daaronder een vingerkootje water) en laat ze, vanaf het moment dat de pan op druk is gekomen, 10 minuten staan op laag vuur. Of stoom de knollen op de gewone manier gaar in een groentestomer. Pureer de knollen met een roerzeef (fijne schijf) en doe de puree in een pan. Laat nu onder regelmatig roeren het overtollige vocht uit de puree verdampen op laag vuur.

Roer een royale klont boter door de puree en breng hem op smaak met zout en een klein beetje peper. Schep de puree over op een warme schaal en strooi er het eiergruis overheen met een friemeltje fijngehakte bieslook. Zorg dat het eiergruis nog warm is en gebruik vooral niet te veel bieslook, het gaat om de aparte smaak van de meiknolletjes met boter die zo heerlijk combineert met dat hardgekookte eitje. En roerbak in de wok snel even een bosje, op lengte gebrachte, kraakverse raapstelen in een beetje plantaardige olie, aangevuld met enkele druppels sesamolie, tot het blad geslonken is maar de stelen nog beet hebben.

    • Florine Boucher