Noriega schuldig verklaard

WASHINGTON, 10 APRIL. De voormalige dictator van Panama, Manuel Noriega, is gisteren door een jury in Miami na een proces van zeven maanden schuldig verklaard aan cocaïnehandel. Acht van de tien ten laste gelegde feiten werden bewezen geacht. Noriega hoorde het oordeel onbewogen aan.

President Bush sprak van “een overwinning op de drugbaronnen” en zag er de boodschap in dat “zij een prijs moeten betalen als ze doorgaan met het vergiftigen van de levens van onze kinderen.” Hij toonde zich tevreden dat Noriega “een open en eerlijk proces” had gehad.

Op 20 december 1989 gaf Bush zijn troepen opdracht met "Operation Just Cause' Panama binnen te vallen om “Amerikaanse levens te sparen, democratie te herstellen, drughandel te bestrijden en de integriteit van het verdrag over het Panamakanaal te behouden”.

Noriega vluchtte en dook later op in de ambassade van het Vaticaan. Om de operaliefhebber Noriega naar buiten te krijgen speelden Amerikaanse troepen continu zeer harde rockmuziek buiten de ambassade. Na zijn aanhouding werd Noriega overgebracht naar Miami.

Op 10 juli bepaalt de rechter de strafmaat. In theorie kan Noriega veroordeeld worden tot 120 jaar gevangenisstraf. Verwacht wordt dat hij levenslang krijgt. Zijn advocaten hebben hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak, onder andere wegens “wangedrag” van de aanklagers. Zo was de eerste advocaat van Noriega overheidsinformant. Sommige getuigen à charge zouden zelf drughandelaren zijn geweest.

Het proces-Noriega is de duurste rechtzaak in de Amerikaanse geschiedenis. Bij de behandeling van de zaak 700 zijn voorwerpen getoond en de handelingen zijn in 17.000 pagina's beschreven.