Louise DeSalvo, Mitchell A.Leaska (eds.): The ...

Louise DeSalvo, Mitchell A.Leaska (eds.): The Letters of Vita Sackville-West to Virginia Woolf. Uitg. Virago, 474 blz. Prijs ƒ40,55. Paul Micou: The Death of David Debrizzi. Uitg. Black Swan, 286 blz. Prijs ƒ19,90 John McGahern: The Power of Darkness. Uitg. Faber&Faber, 52 blz. Prijs ƒ21,40 Alan Judd: The Devil's Own Work. Uitg. Flamingo, 96 blz. Prijs ƒ 19,90

"Truth in art matters' - de ik-figuur van The Devil's Own Work verwerpt de alles-mag-als-het-maar-leuk-is-filosofie van de postmodernisten. Realiteit en fantasie laten zich niet ongestraft vermengen: “anything that confuses reality and unreality, or attempts to equate the two, is the devil's own work.”

Allan Judd vermengde in zijn zesde boek een schrijversroman met een spookverhaal en voegde er een boodschap aan toe. Toch werd het een goed geheel. Voor The Devil's Own Work ontving hij de Guardian Fiction Prize; dat hij in deze lange novelle het hedendaagse wereldje van critici, redacteuren en andere literatuurbobo's onder vuur neemt, vormde kennelijk geen beletsel. Schrijvers die hun romans zien als bouwstenen in een steeds groter wordend gebouw, liefst een kathedraal, die al hun boeken laten voortspruiten uit één oer-manuscript, kunnen zich aangesproken voelen door Judd. De gedachten gaan dan uit naar Van der Heijden, maar Judds Britse successchrijver, door allen erkend en teruggetrokken wonend samen met een prachtige jonge vrouw op het mooiste plekje van Cap Ferrat, is zeer oud en haast stervende. Tot ieders verrassing geeft hij nog een interview aan een piepjonge criticus en postmodern schrijver, die hem in een artikel heeft durven neersabelen. De oude Meester vervalt niet alleen in herhalingen, vindt hij, maar zijn boeken gaan nergens meer over en de leegte wordt gevuld met lucht: "every word came reeking with the stench of self'. De Meester sterft tijdens het interview, de ambitieuze jonge man neemt zijn oer-manuscript over, zijn huis, zijn mysterieuze vrouw, zijn roem en tenslotte zijn leegte. Waar Judd niet in is geslaagd, was het voelbaar maken van de verschrikking, de angst en de vernietiging waar hij een paar maal met woorden op duidt. Verder is dit een spannend, geestig en verrassend boek met heel weinig lucht. J.J.Peereboom: "Kort maar verwonderlijk'.

Alan Judd: The Devil's Own Work. Uitg. Flamingo, 96 blz. Prijs ƒ 19,90

    • Margot Engelen