IJshockeyteam al zeker van brons

VILLACH, 10 APRIL. Zonder zich bovenmatig in te spannen, heeft het Nederlands ijshockeyteam gisteravond in Oostenrijk het laatste verplichte nummer bij het wereldkampioenschap voor B-landen winnend afgesloten. In Villach werd Joegoslavië met 11-0 verslagen.

Bondscoach Larry van Wieren kan zich na de eerste vijf wedstrijden, die vier overwinningen en één gelijkspel opleverden, nu op het serieuze werk gaan richten. Morgen strijdt Nederland met gastland Oostenrijk om de gouden medaille en promotie naar de A-poule. Een dag later wordt het toernooi afgesloten met het duel tegen Japan, dat ook nog in de race is voor een plaats op het erepodium.

Aan de vooravond van de weinig enerverende titelstrijd in Oostenrijk maakte Van Wieren van zijn ambities gewag. De Eindhovenaar wilde minimaal een medaille. Het brons staat sinds gisteren al vast. “Dat doel is nu bereikt”, vertelde Van Wieren zijn spelers na afloop. “Vergeet nu die spanningen maar. De druk ligt volledig op de schouders van de Oostenrijkers. En dan kan het voor ons alleen maar nog leuker maken.”

Nederland had gisteravond in de ijshal van Villach weinig tijd nodig om het klasseverschil met de Joegoslavische "recreanten' in cijfers weer te geven. Zo moeizaam het scoreverloop tegen zowel Bulgarije als Roemenië op gang kwam, zo alert was Nederland nu. Na elf minuten was de wedstrijd eigenlijk al beslist. Collard profiteerde van een niet-alledaagse blunder toen doelman Pavicevic en verdediger Tatic elkaar de puck wilden laten: 1-0. Daarna vertolkte Henri Stoer een hoofdrol. De 26-jarige Nijmegenaar doelpuntte in een tijdsbestek van achttien seconden twee keer.

Ook in de tweede periode scoorde Nederland drie maal. De mooiste van de elf was de 5-0 door opnieuw Stoer na een solo die in het eigen verdedigingsvak werd geëntameerd. De leukste was de 7-0 van de stick van Henri de Kort die door Van Wieren voor de eerste keer in dit toernooi werd ingezet.

Oostenrijk won gisteren in Klagenfurt met 3-0 van Japan en bleef ongeslagen koploper. Alle treffers vielen in de tweede periode.