Iesje

Toen ik Iesje voor de allereerste keer zag, had ze nog geen naam.

Ze lag met dichte oogjes met haar broertjes en zusjes tegen haar moeder aan op een gele handdoek in een kartonnen doos in de keuken van oom Max en tante Sjama. En ik wist meteen: dat is Iesje.

Ze was de liefste, de snelste en de slimste. Toen wij haar gingen halen reed mijn moeder nog bijna tegen de NZH bus. Iesje had zich uit de doos met gaatjes gekrabt en zat ineens achter het stuur.

En Iesje was ook de mooiste!

Nog veeeeeeeeeeel mooier dan de mooiste kat op de blikken en pakken. En de poezen van de Sterreclame konden bij haar vergeleken wel inpakken... Ze had gouden, zilveren en bruine vlekjes en een deftige, witte bef. En ze liep op witte sokjes.

Iesje was mijn beste vriendin. Als ik 's middags uit school kwam, zat ze al naast de deur te wachten. Ze sliep heel vaak op mijn kamer en soms bij mij in bed. Dat mocht eigenlijk niet, maar we deden het toch. Ze lag dan met haar pootjes tegen mijn hoofd en dan deed ik mijn arm om haar heen.

De katers uit de buurt hadden al vlug in de gaten dat er een mooie poes was komen wonen. En eentje mauwde er bijna de hele dag voor onze deur. Een witte met grote zwarte vlekken. Wij noemden hem dan ook de Veredelde Koe. Met de Koe ging ze vaak op stap. We lieten haar aan de achterkant van het huis in de tuin, want aan de voorkant is een weg die best druk is. Maar ze was natuurlijk wel zo slim dat te ontdekken. Aan de overkant ligt namelijk een groot bos. Met veel veldmuizen en Toewiet uilen. Een soort kattenparadijs.

En daardoor is het ook gebeurd. Op eerste pinksterdag, een week voor haar eerste verjaardag, lag ze ineens dood op de stoep. De buurman zei dat ze tegen een auto was gelopen. Ik wilde het helemaal niet geloven. Het was net of ze sliep. Ze heeft vast ook niets gevoeld.

We hebben haar begraven onder de bloesemboom. In haar mandje. En ik heb in een houten plankje haar naam en haar geboortedatum gegraveerd en de dag dat ze dood ging.

Vanuit mijn raam kan ik er naar kijken. En weet je, dan denk ik altijd straks springt ze ineens uit haar graf. En dan gelooft niemand meer in Jesus, maar iedereen in Iesje!

    • Michiel Nales