Furness

De overname van havenconcern Furness door branchegenoot Koninklijke Pakhoed eind 1990 heeft geen bijdrage geleverd aan de winst van Pakhoed.

De omzet over 1991, het eerste jaar waarin de resultaten van Furness zijn opgenomen in de jaarcijfers, steeg van 853 miljoen gulden naar 1,3 miljard gulden, terwijl de netto winst daalde van 133 tot 125 miljoen gulden.

Na de bekendmaking van de cijfers en de verwachting van de directie dat de winst het eerste half jaar van dit jaar zeker lager zou uitvallen dan in dezelfde periode van vorig jaar bleken ook beleggers minder in dit transportfonds te zien. De koers daalde de afgelopen dagen een paar gulden tot iets boven de 40 gulden.

Pakhoed heeft omzet gekocht, geen rendement. Niet erg overtuigend voor een bedrijf dat zichzelf kenschetst als "rendementsbewuste' onderneming. Aan N.J. Westdijk (ex-Furness), die eind mei bestuursvoorzitter ir. H.P.H. Crijns opvolgt, de taak het rendement te verbeteren.