Fujimori geeft Peruaanse rechters massaal ontslag

LIMA, 10 APRIL. De Peruaanse president Alberto Fujimori heeft gisteren dertien van de 23 rechters van het Hooggerechtshof en tientallen andere rechters ontslagen. Fujimori, die afgelopen zondag met hulp van het leger het Congres ontbond en zichzelf buitengewone volmachten gaf, heeft de ontslagen rechterlijke macht beschuldigd van “corruptie”.

In zijn eerste publieke optreden sinds zijn "presidentiële staatsgreep' noemde Fujimori woensdag ingrijpende maatregelen noodzakelijk om een einde te maken aan de “onbestuurbaarheid” van het land en om “de democratie te herstellen”.

De zeven leden van de Nationale Raad van Magistraten, die rechters nomineert, alle twintig presidenten van arrondissementsgerechten, en alle negen leden van het forum dat grondwetswijzigingen moet voorbereiden kregen van Fujimori eveneens ontslag. Laatstgenoemd forum had een vernietigend oordeel uitgesproken over Fujimori's recente voorstellen voor privatisering van staatsonderneming en de hervorming van arbeidsvoorwaarden.

Meer dan de helft van de 240 leden van het ontbonden Congres zijn gisteravond in het geheim bijeengekomen. Zij verklaarden Fujimori “ontoerekeningsvatbaar” en niet in staat tot regeren. Zij kozen het oppositielid Carlos Garcia tot president. Volgens een woordvoerder van de geheime vergadering, Pedro Cateriano, zouden ook enkele leden van Fujimori's eigen partij, Cambio 90, en oud-president Fernando Belaunde Terry aan de vergadering hebben meegedaan. De voorzitters van de Kamer van afgevaardigden en de Senaat staan nog steeds onder huisarrest.

Velen van de ontslagen rechters zijn geaffilieerd met de belangrijkste oppositiepartij van Peru, Apra, tot welke partij ook de invloedrijke oud-president Alan Garcia behoort. Deze is nog steeds ondergedoken.

Volgens drie opiniepeilingen hebben Fujimori's maatregelen grote weerklank gevonden onder het Peruaanse volk. Driekwart van de bevolking zou hem steunen. Enkele minuten na het einde van Fujimori's televisietoespraak op woensdag bracht de "maoïstische' terreurbeweging Sendero Luminoso een autobom tot ontploffing. Daarbij kwamen drie politieagneten om het leven en vielen tientallen gewonden. (AP)