Forse winst Tokio, New York, Londen inspireert Damrak

AMSTERDAM, 10 APRIL. De meeste handelaren op de internationale beurzen sloten vandaag een hectische week af vol flinke koersval in een opgewekte stemming. Herstel in Tokio en forse koersstijging in Londen dreven de koersen omhoog. Op het Damrak, waar de aandelenkoersen de afgelopen dagen minder sterk waren teruggelopen, bleef de koerswinst beperkt tot ruim een procent.

AMSTERDAM De koerswinst op het Damrak, die in de eerste uren van de handel schommelde tussen één en anderhalf procent, viel veel handelaren uiteindelijk tegen. “We hadden gerekend op een stijging van ruim twee procent vooral omdat we ons vergeleken met andere Europese beurzen de afgelopen tijd relatief sterk hebben gehouden”, zei een handelaar vanmorgen. Een collega voegde toe dat “de rest waarschijnlijk maandag komt. Het is tenslotte bijna weekend!”.

De EOE-index, die gisteren 0,9 punt lager sloot op 301,71, noteerde om 13.00 uur 3,68 punten hoger.

De winst voor een aantal dollargevoelige fondsen bleef vandaag wat achter omdat de dollar daalde. De oorzaak daarvan lag in de versoepeling van het monetaire beleid in de Verenigde Staten. De Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, kondigde een rentedaling aan. De federal funds rate - een belangrijk geldmarkttarief - zal binnenkort dalen met een kwart procent tot 3,75 procent. De dollar stond vanmorgen op 1,83 gulden na een slotkoers van 1,84 gulden gisteren. In New York was de koers gisteravond gedaald tot 1,82 gulden.

Het Britse pond lag er daarentegen sterk bij en profiteerde van de euforie rondom de krappe overwinning van de Conservatieven. De koers klom 2,5 cent tot 3,24 gulden. De verwachting dat binnen enkele weken de rente in Groot-Brittannië zal worden verlaagd liet de valutahandel vooralsnog koud.

Onder de hoofdfondsen waren vandaag geen echte uitschieters. Heineken en Unilever vielen op als sterke stijgers. Heineken won kort na opening 1,60 gulden maar zag de winst terugzakken tot zeven dubbeltjes. Unilever boekte in de eerste uren van de handel vier gulden winst op 184,60 gulden. Volgens handelaren zijn zowel Heineken als Unilever fondsen die voordat de markt door de koersval in Tokio nerveus werd, zeer gevraagd waren. “Dit zijn klassieke kwaliteitsfondsen die zodra de markt weer aantrekt als een van de eersten weer op veel vraag kunnen rekenen”, aldus een hoekman vanmorgen.

Ook Elsevier was vandaag weer gevraagd. De koers van de uitgever steeg 2,70 gulden tot 113,50 gulden. Koninklijke Olie bleef door de zwakkere dollar wat achter in de winst en trok negen dubbeltjes aan op 147,10 gulden.

NEW YORK De Newyorkse effectenbeurs herstelde zich gisteren gedeeltelijk van de forse koersverliezen op de twee voorgaande dagen. Dat was vooral te danken aan een verlaging van de geldmarktrente door de “Fed”, de Amerikaanse centrale banken. Het Dow Jones-industrieel gemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen boekte een flinke stijging van 43,61 punten tot 3.224,96. Het aantal hoger sluitende fondsen was driemaal zo groot als het aantal dalers. De omzet was met 231 miljoen aandelen niet veel kleiner dan het forse totaal van 245 miljoen een dag eerder. Aan het eind van de ochtend liep de winst voor het Dow Jones koersgemiddelde op tot meer dan 50 punten. Daardoor trad de tijdelijk beperking van de handel via computerprogramma's in werking, bedoeld om buitensporige koersschommelingen tegen te gaan.

LONDEN De effectenbeurs van Londen verkeerde vandaag in een juichstemming na de onverwachte verkiezingsoverwinning van de Conservatieven. Het FT-100-koersgemiddelde stond een kwartier na aanvang van de handel op een winst van maar liefst 152 punten. Daarmee was de index in korte tijd 6,5 procent hoger dan het slot van gisteren. De euforie in Londen hield niet alleen verband met de verkiezingsuitslag maar werd daarnaast opgewekt door een aangekondigde renteverlaging. Handelaren in Londen verwachten dat binnen enkele weken de basisrente in Groot-Brittannië, die nu op 10,5 procent staat, wordt verlaagd. Aan het begin van de middag was de koerswinst iets teruggezakt naar 114 punten.

FRANKFURT De Duitse beurs profiteerde dankbaar van de opleving in Tokio, New York en Londen. De aandelenkoersen in Frankfurt openden iets meer dan een half procent hoger en stegen in de loop van de dag verder. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 19,41 punten lager sloot op 1.720,01, noteerde omstreeks het middaguur 10,13 punten hoger.

TOKIO De aandelenkoersen op de beurs van Tokio herstelden zich vandaag voor een groot gedeelte van de malaise van de afgelopen tijd. De Nikkei-index van de 225 fondsen steeg 1.252,51 punten of 7,5 procent tot 17.850,66 punten. De eerste vier dagen van de week was de beursindex gedaald met ongeveer tien procent. Op de beurs was veel belangstelling vanuit het buitenland, vooral voor de bankfondsen. Deze sector heeft het de afgelopen tijd hard te verduren gekregen. In de zwaar getroffen banksector stegen de aandelenkoersen vandaag gemiddeld met 12,2 procent.