Effectenbeurs van Londen in juichstemming

AMSTERDAM, 10 APRIL. Op de effectenbeurs van Londen is de verkiezingsoverwinning van de Conservatieven vanmorgen met groot gejuich begroet. De aandelenkoersen openden vanmorgen 5,4 procent hoger.

Ook het Britse pond sterling heeft veel baat bij de verkiezingsoverwinning van de Conservatieve partij. De onverwachte uitslag zorgde voor een koersstijging van 2,5 cent. Op de wisselmarkt van Amsterdam noteerde de pond aan het eind van de morgen 3,2390 gulden na een slotkoers gisteren van 3,2140 gulden.

Na een aantal dagen van algehele malaise in de internationale beurswereld beleefde de handel vandaag mondiaal een goede dag. De beurs van Tokio haalde even adem na de dramatische koersval van de afgelopen week. Vandaag sloot het Nikkei-koersgemiddelde liefst 7,5 procent hoger.

Ook op Wall Street was sprake van euforie na twee slechte dagen. Grote inspiratiebron voor de koersstijging vormde de aankondiging van de verlaging van de "Fed Funds', de toonaangevende geldmarktfondsen. De Dow Jones sloot gisteren bijna 44 punten hoger, een stijging van 1,4 procent.

De Amsterdamse effectenbeurs profiteerde dankbaar van het beursoptimisme. De EOE-index noteerde omstreeks het middaguur een winst van anderhalf procent. Toch meende een groot aantal handelaren dat de winst achterbleef bij de verwachting. “Wij gokten op een stijging van zo'n twee procent”, zei een handelaar vanmorgen. Op de Duitse beurs in Frankfurt liep het Dax-koersgemiddelde in de loop van de morgen op tot een winst van bijna 14 punten.

Op alle Europese beurzen betekende het koersherstel in Tokio een voorlopig einde van een aantal nerveuze dagen. De stijging van de Nikkei was de op vier na grootste in de geschiedenis van de Japanse effectenbeurs. Het koersgemiddelde zakte gisteren door de 17.000-grens en bereikte zijn diepste punt sinds 7 november 1986.

Er was op de beurs van Tokio veel belangstelling vanuit het buitenland, vooral voor de bankfondsen. Deze sector heeft het de afgelopen tijd hard te verduren gekregen. In de banksector stegen de aandelenkoersen vandaag gemiddeld met 12,2 procent. Volgens deskundigen is het nog te vroeg om te juichen over de stijging van de Nikkei. Het vertrouwen in de Japanse economie, dat de laatste tijd vrijwel geheel is verdwenen, kan volgens analisten niet van de ene dag op de andere terugkeren.