De Klerk in Nigeria hartelijk onthaald

ABUJA, 10 APRIL. De Zuidafrikaanse president, F.W. de Klerk, heeft gisteren op de eerste dag van een historisch bezoek aan Nigeria een heldenontvangst gekregen. De Klerk werd in de hoofdstad Abuja door de Nigeriaanse president, Ibrahim Babangida - voorzitter van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid - , geprezen als “de man die het boek van de apartheid heeft dichtgeslagen”.

Het bezoek heeft een grote symbolische betekenis: Nigeria is het volkrijkste land van Afrika en een van de meest invloedrijke leden van de OAE. Het bezoek van De Klerk aan Nigeria - niet het eerste, wel het belangrijkste land van zwart Afrika dat door de Zuidafrikaanse president wordt bezocht - wordt gezien als een belangrijke doorbraak in de normalisering van de betrekkingen tussen Pretoria en zwart Afrika.

Babangida zwaaide zijn bezoeker gisteren veel lof toe. Hij zei tijdens een banket voor De Klerk zijn Zuidafrikaanse ambtgenoot te bewonderen om de moed en de vastbeslotenheid die hij aan de dag heeft gelegd “in dienst van de vrede”. Hij somde een aantal zwarte voorvechters op het pad naar rassengelijkheid in Zuid-Afrika op, zoals Nelson Mandela, Steve Biko en aartsbisschop Desmond Tutu en stelde dat De Klerk zich “een verdiende plaats” in dat rijtje heeft verworven. Mandela's ANC is overigens tegen het bezoek van De Klerk aan Nigeria, met het argument dat het De Klerk beloont voor hervormingen die nog niet zijn voltooid. Volgens de Nigeriaanse president dreigt Afrika in de wereld gemarginaliseerd te raken; met behulp van Zuid-Afrika kan die trend worden gekeerd: “Met een nieuw Zuid-Afrika kunnen we beginnen met de opbouw, kunnen we wonden helen en kunnen we het Afrika van onze dromen tot werkelijkheid maken”. De Klerk van zijn kant zei dat “we vandaag de barrières van de geschiedenis hebben afgebroken”. “Vandaag drukken twee van de belangrijkste acteurs op het Afrikaanse toneel elkaar de hand, om verder samen op te trekken.”

Aan het slot van het banket kwam het tot een emotionele scène toen De Klerk en Babangida, de handen ineengeslagen, zich minutenlang lieten toejuichen, terwijl een zanger het lied Reach Out and Touch ten gehore bracht.

De Zuidafrikaanse minister van buitenlandse zaken, Botha, zei later verbaasd en getroffen te zijn door het warme welkom dat de Zuidafrikanen in Abuja ten deel is gevallen. Bij de besprekingen waren beide partijen het eens geworden over de noodzaak de vier belangrijkste regionale mogendheden van Afrika - Zuid-Afrika, Nigeria, Kenia en Egypte - nauw te laten samenwerken om het werelddeel uit het moeras van de economische stagnatie te krijgen. (Reuter)