Centrale bank in VS verlaagt geldmarktrente met 0,25 pct

ROTTERDAM, 10 APRIL. De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft gisteren de geldmarktrente (Federal Funds Interest) met een kwart procent verlaagd tot 3,75 procent. Geldmarktrente is de rente over leningen van banken onderling.

De verlaging is bedoeld om een eind te maken aan de geldkrapte, die nadelig is voor de aarzelend opkrabbelende Amerikaanse economie. Het dalen van de rente zal leiden tot verruiming van de kredieten. Bovendien zou de Federal Reserve Bank volgens sommigen met de maatregel, die een stijging op Wall Street veroorzaakte, willen voorkomen dat de dalende Japanse beurs de stemming in de Verenigde Staten te veel beïnvloedt.

Het is de eerste keer sinds december dat de Fed een van de officiële rentarieven verlaagt, toen het bankdisconto met één procent daalde tot 3,5 procent en de geldmarktrente van 4,5 naar 4 ging. Het bankdisconto is de rente die banken moeten betalen over het bedrag dat ze van de centrale bank lenen.

De laatste maanden was er veel kritiek van de regering en het Congres op de voorzitter van de Fed, Alan Greenspan. De Fed zou de recessie in de VS hebben onderschat en te lang hebben gewacht met verlaging van de rente-tarieven.

Goed nieuws was ook dat de prijzen in maart slechts 0,2 procent omhoog zijn gegaan, wat gunstig is voor de inflatie. De vrees was dat het aantrekken van de economie inflatie juist in de hand zou werken.

De beurs in New York reageerde opgelucht op de renteverlaging en eindigde gisteren ruim 43 punten hoger, na de voorgaande twee dagen in totaal bijna honderd punten te zijn gedaald.

Ook president Bush was verheugd over het besluit van de Fed. Hij is in verband met de presidentsverkiezingen in november gebaat bij een opleving van de economie. (Reuter, UPI, AFP)