"Celstraf Kameroen is een "hel op aarde'

LONDEN, YAOUNDÉ, 10 APRIL. De regering van Kameroen ontdoet zich van politieke gevangenen door hen op te sluiten in gevangenissen waar de omstandigheden lijken op “een hel op aarde” en waar veel gevangenen aan mishandeling en ziekte bezwijken.

Die beschuldiging heeft gisteren Amnesty International geuit. In een rapport over Kameroen stelde Amnesty de omstandigheden in de gevangenis van Tchollire aan de kaak. Daar sterven veel gevangenen aan ondervoeding en verwaarlozing. Sinds december zijn er in Tchollire zeventig mensen gestorven, aldus Amnesty. “De omstandigheden komen neer op een grove schending van de mensenrechten. Mensen worden op willekeurige wijze van het leven beroofd,” aldus het rapport.

Tchollire is een speciaal kamp in het noorden van Kameroen; er zitten alleen gevangenen die ter dood zijn veroordeeld. Volgens Amnesty lopen de gevangenen er naakt, krijgen ze vrijwel geen eten en water en mogen ze zich maar twee keer per maand wassen. De gevangenen moeten hun emmer met drinkwater tevens als toilet gebruiken. Wie tegen de kampregels zondigt, wordt zwaar mishandeld en dagenlang in volledig duistere cellen opgesloten. (Reuter)