Bijbel

Met (alweer) grote belangstelling las ik Brandt Corstius' boekbespreking van Goosens boeken over het Oude en het Nieuwe Testament.

Precies dezelfde vragen als Brandt Corstius zich stelt, stellen vele studenten kunstgeschiedenis zich bij het bestuderen van kunstwerken over religieuze thema's. In Leiden gebruiken zij daarvoor: Dictionary of Subjects & Symbols in Art van James Hall. Niet alleen christelijke symbolen maar ook mythologische (uit de klassieke oudheid) kan men daarin opzoeken.

Hall is vooral bedoeld als naslagwerk voor mensen die zich interesseren in kunst. Meestal wordt een bijbelverhaal of een verhaal uit Homerus zeer kort neverteld, zodat het ook nuttig is voor mensen die zich alleen in de verhalen interesseren. Zo kan men, als men naar Dido en Aeneas van Purcell luistert bij Dido of Aeneas een heel goede en korte uitleg vinden van dit verhaal en met de vele verwijzingen naar andere namen en begrippen kan men zich nog een beter beeld vormen. Wil men het boek kopen, dan moet men de Amerikaanse uitgave nemen die 2x zo goedkoop (en even goed) is als de Engelse (¢4ƒ 25,- i.p.v. ƒ 50,-)

    • H.G. Bruggemans