Berisha gekozen als president van Albanië

TIRANA, 10 APRIL. Sali Berisha, de leider van de Albanese Democratische Partij, is gisteren door het nieuwe parlement als president van Albanië gekozen. Hij is de eerste niet-communistische president sinds de uitroeping van de republiek in 1944.

De 47-jarige Berisha, die als hartchirurg werkte tot hij eind 1990 voorzitter van de toen opgerichte Democratische Partij werd en die de onlangs afgetreden ex-communist Ramiz Alia opvolgt, kreeg 96 stemmen bij de verkiezing. Tegen hem spraken 35 parlementariërs zich uit; één stem was ongeldig. Acht leden van het parlement, onder wie Berisha zelf, waren tijdens de stemming afwezig.

De Democraten, die onlangs met grote overmacht de parlementsverkiezingen wonnen en 97 van de 140 zetels in het parlement hebben, begroetten de bekendmaking van de uitslag van de stemming door parlementsvoorzitter Pjeter Arbnori met groot enthousiasme.

Alvorens over te gaan tot de verkiezing van een nieuwe president nam gisteren het parlement een aantal grondwetswijzigingen aan waarmee de bevoegdheden van de president werden uitgebreid. Berisha kan, in tegenstelling tot Alia, het kabinet bijeenroepen en zittingen van het kabinet voorzitten. De extra bevoegdheden werden gemotiveerd met verwijzing naar de “uitzonderlijke omstandigheden” waarin Albanië zich bevindt. Berisha zelf ging daar na zijn verkiezing zelf ook op in. Hij zei “met vertrouwen op God” het presidentschap van “een van Europa's armste landen” te aanvaarden omdat hij “vertrouwen heeft in dit volk, dat de dictatuur heeft verslagen en een nieuw vrij land gaat opbouwen”. Berisha deed in zijn toespraak een dringend beroep op het buitenland om “de integratie van Albanië in Europa te helpen verwezenlijken”. (AFP, Reuter)