Berging van Russische kernonderzeeër opgeschort

ROTTERDAM, 10 APRIL. De berging door Smit Tak en het Leids offshorebedrijf Heerema van de Russische kernonderzeeër "Komsomolets' is door economische problemen in het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) voorlopig opgeschort. Dit heeft een woordvoerder van Heerema vanmorgen bevestigd.

çDe berging van de onderzeeër die drie jaar geleden voor de kust van Noorwegen in de Barentszee is gezonken, is niet alleen voor onbepaalde tijd uitgesteld omdat het niet duidelijk is of het GOS het bergingsbedrag van circa 400 miljoen gulden kan opbrengen. Behalve financiële problemen kampt het GOS nu ook met nieuwe prioriteiten op bergingsgebied. In de nabijheid van Nova Zembla is een grote hoeveelheid nucleair afval gestort dat nog geborgen moet worden.

De berging van de Komsomolets kan alleen plaatsvinden tijdens een zogeheten "weer venster': twee maanden tijdens de zomer. De voorbereiding van de berging vergt bijna negen maanden, onder meer omdat een speciale grijper moet worden gebouwd waarmee de atoomonderzeeër opgepakt kan worden. Deze zomer zal de berging in elk geval niet meer geschieden. De actie kan op zijn vroegst zomer 1993 plaatsvinden.

Over de berging van de vaten radioactief afval, waar milieuorganisatie Greenpeace voor pleit, zegt de Heerema-woordvoerder dat eerst moet worden onderzocht waar het afval ligt en om hoeveel vaten het gaat. Bovendien vereist het bergen van dit afval een andere techniek dat het bergen van de onderzeeër.

Het onderzoek naar technische kanten van de berging van de onderzeeër dat zo'n zes miljoen gulden kostte, is al door het GOS betaald. Het chemieconcern Akzo zou een aramide-kabel leveren voor de berging. Deze lichte en supersterke kabel is nodig omdat conventionele stalen kabels niet geschikt zijn voor de berging van een zwaar object dat zo diep (1.700 meter) ligt.