Beraad Birma en Bangladesh over gevluchte moslims

DHAKA, 10 APRIL. De Birmese minister van buitenlandse zaken, U Ohn Gyaw, zal op 23 april de Bengaalse hoofdstad Dhaka aandoen voor een zesdaags bezoek.

Aanleiding is de crisis die tussen beide landen is ontstaan rond de 200.000 Birmese moslims die naar Bangladesh zijn gevlucht om te ontsnappen aan wat zij de terreur van het Birmese leger noemen. Bangladesh heeft in het zuidoostelijke district Cox's Bazar twaalf kampen voor de tijdelijke opvang van de rohingya's opgezet. Het Bengaalse ministerie van buitenlandse zaken zal de veertien leden tellende delegatie vragen die kampen te bezoeken. De kampen zijn overvol, en er heerst gebrek aan voedsel. Bangladesh hoopt op een “veilige terugkeer zonder vernedering” van alle vluchtelingen. De voormalige Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Cyrus Vance, heeft woensdag de Aziatische landen opgeroepen druk uit te oefenen op Birma om de rechten van de mens te respecteren. In Birma, dat sinds 1988 door een militaire junta wordt geregeerd, wordt volgens Vance de situatie “dagelijks erger”. (UPI, AP)