WAVIN neemt vier vestigingen van Von Roll over

AMSTERDAM, 9 APRIL. Kunststofproducent WAVIN uit Zwolle zal de kunststofactiviteiten van de Zwitserse onderneming Von Roll AG overnemen. WAVIN doet met deze overname de grootste acquisitie sinds haar oprichting in 1955.

De koop, met terugwerkende kracht tot 1 januari 1992, behelst vier produktielocaties van Von Roll (in Zwitserland, Italië en Duitsland), goed voor een omzet van circa 200 miljoen gulden, waar 535 mensen werken.

Von Roll is verder vooral actief in de metaalsector. De activiteiten die WAVIN overneemt betreffen de fabricage van kunststofbuizen en fittingen. WAVIN's president-directeur ir. A.J. Driessen maakte de overname gisteren bekend bij de presentatie van de jaarcijfers over 1991.

Driessen wilde over de kosten van de overname geen mededelingen doen. Die zijn wel zodanig dat de beide eigenaren van WAVIN - Shell en de Waterleidingmaatschappij Overijssel (WMO) -hebben toegestemd in een (substantiële) verhoging van het aandelenkapitaal van WAVIN BV, waardoor de bestaande verhouding tussen het groepsvermogen en de totale activa niet wezenlijk gewijzigd wordt.

De resultaten van WAVIN over 1991 waren slechts iets minder dan die over het "topjaar' 1990. De onderneming behaalde ondanks een recessie op de Westeuropese bouwmarkt een omzet van 1,867 miljard gulden (1,89 miljard in 1990) en een bedrijfsresultaat van 143 miljoen gulden (145 miljoen in 1990). De netto winst na belastingen was twee miljoen lager dan in 1990: 74 miljoen. Eind 1991 waren bij WAVIN bijna 6.000 mensen in dienst, verspreid over dertig vestigingen in veertien landen.

Via de overname van de fabrieken van het Zwitserse Von Roll worden er dat dus 6.500. WAVIN opent via deze overname nieuwe afzetmarkten in Italië en Zwitserland. Overigens moet WAVIN voor de overname van de Duitse produktielocatie van Von Roll nog de goedkeuring van het Bundeskartellamt krijgen, omdat de onderneming al een vestiging in Duitsland heeft. Von Roll is ook een van de hoofdleveranciers van France Gaz.

Driessen liet weten vooral dank zij deze nieuwe overname zeer goede resultaten voor 1992 te verwachten. De resultaten over de eerste drie maanden van 1992 zijn al tien procent beter dan die over de vergelijkbare periode in 1991, aldus Driessen. Hij rekende daarbij de bedrijfsresultaten van de Van Roll-locaties al mee.

WAVIN is Europees marktleider in kunststof-leidingsystemen. Het bedrijf is ook Europa's grootste recycler van kunststofmateriaal: jaarlijks wordt door WAVIN-fabrieken 70 miljoen kilo plastic opnieuw gebruikt. WAVIN's acquisitie-activiteiten hebben zich de afgelopen jaren vooral in Zuid- en Oost-Europa afgespeeld.

WAVIN kocht (en moderniseerde) de laatste jaren bij voorbeeld fabrieken in Spanje, Portugal, het voormalige Oost-Duitsland en Polen. De onderneming is momenteel in onderhandeling met de Hongaarse en Tsjechische overheden over de vorming van joint-ventures. Het bedrijf richt zich daarbij altijd op de produktie van buizen, fittingen en aanverwante kunststofartikelen. WAVIN zoekt de diversificatie meer in de markten die bediend worden dan in de produkten die geleverd worden. De onderneming is van plan die strategie door te zetten, liet haar president-directeur weten. De cash-flow is groot genoeg voor de overname van kleine en middelgrote ondernemingen, stelde Driesen. In 1991 bedroeg de cash-flow van het bedrijf 175 miljoen gulden.