Treinverkeer "normaal en zonder vertraging'

UTRECHT, 9 APRIL. Het treinverkeer verloopt sinds vanmorgen half vijf, toen de eerste treinen vertrokken, “praktisch normaal” en zonder vertragingen. “Alles rijdt weer volgens schema”, zei een woordvoerder vanmiddag.

Terwijl overal elders in het land het treinverkeer langzaam weer op gang kwam, vergaderden gistermiddag om vijf uur in Zwolle nog leden van FSV, CNV en FNV over de vraag of zij hun 's ochtends begonnen wilde staking (overgenomen door de FNV), zouden voortzetten of niet. Ten noorden en oosten van de denkbeeldige lijn Amersfoort-Arnhem was op dat moment nog geen trein in dienst.

Uiteindelijk bleken slechts acht van de meer dan honderdvijftig aanwezige stakers voor voortzetting van de actie te zijn, maar de onvrede onder de tegenstemmers was duidelijk aanwezig. Eerder dan vanmorgen vroeg zouden zij dan ook niet aan het werk gaan, zo spraken zij af. De staking werd nog voortgezet tot "einde reizigersdienst', woensdagnacht tien voor half een.

In Dordrecht werd gisteravond tot en met de laatste trein gestaakt door nog ongeveer veertig conducteurs, machinisten en lokettisten, zowel van de Vervoersbond FNV als van CNV en FSV. De rayonmanager sommeerde de stakers in Dordrecht even na 18.00 uur het personeelsverblijf te verlaten omdat het om een wilde staking ging. De Vervoersbond FNV adviseerde de stakers niet op het verzoek in te gaan. Een deel van de stakers verhuisde naar de restauratie, een ander deel bleef.

De Spoorwegen verwachten dat de stroom goederen die ten gevolge van de spoorwegstaking is blijven liggen, morgenochtend is weggewerkt. Dagelijks rijden ongeveer driehonderd goederentreinen door het land. De Spoorwegen hopen de achterstand in te lopen door extra goederentreinen in te zetten en de gewone goederentreinen met zo veel mogelijk extra wagons te versterken.