The NEW YORK TIMES

Door de democratie aan te pakken, vernietigt Fujimori zijn beste wapen tegen de guerrilleros, tegen de generaals en tegen de drugdealers en daarmee ook zijn grondwettelijke recht om aan de macht te blijven.

De vroegere presidentskandidaat Mario Vargas Llosa, die met Fujimori om het hoogste ambt streed, maar veel van zijn denkbeelden deelt, veroordeelt nu diens verkrachting van de wet en waarschuwt voor het gevaar dat andere Latijnsamerikaanse landen hierdoor lopen.

In het belang van dit halfrond is krachtig optreden tegen Peru dus geboden. Vergelijkbare problemen teisteren Bolivia, Brazilië, Colombia en in mindere mate Ecuador. De leiders van die landen hebben tot nu toe weliswaar weerstand geboden aan dictatoriale verleidingen, maar de gebeurtenissen in Lima kunnen hun generaals op verkeerde gedachten brengen.

Het minste dat de Organisatie van Amerikaanse Staten kan doen, is het nieuwe bewind in Peru niet te erkennen, hun economische betrekkingen op te schorten en de vrijlating te eisen van niet-gewelddadige gevangenen. De Verenigde Staten moeten op deze auto-golpe, deze zelf-coup, net zo reageren als wanneer het een openlijke militaire staatsgreep zou zijn geweest en ze moeten daarom alle hulp opschorten.

De Amerikaanse beginselen en belangen zijn in dit geval identiek. Als in Peru snel wordt teruggekeerd naar een wettig bewind, schept dat de beste verwachtingen voor de beteugeling van Lichtend Pad, voor de strijd tegen de cocaïnehandel en het behoud van de democratie.

Uit The New York Times van dinsdag.