Sneeuwwitje

Met Sneeuwwitje en de zeven dwergen wilde Walt Disney in 1937 bewijzen dat een tekenfilm niet hoeft onder te doen voor een "gewone' film en in samenwerking met het schrijf-, teken- en componeertalent dat hij in zijn fameuze studio's had verzameld, lukte hem dat.

Niet alleen is de eerste avondvullende geanimeerde speelfilm nog steeds de beste, hij hoort thuis in de rijen van Hollywood-klassiekers, ongeveer naast Gone with the Wind. Het overbekende sprookje over de beeldschone koningsdochter die door haar jaloerse stiefmoeder vermoord dreigt te worden en haar toevlucht zoekt bij zeven dwergen, werd in Disney's klassieker verwerkt tot een machtig melodrama van grootse allure. Dankzij een onvoorstelbaar rijk kleurenpalet en de, door Disney's studio's ontwikkelde, geavanceerde animatie-technieken, leeft elke vierkante centimeter van het beeld. De figuren zijn getekend, maar wie ze ziet gelooft in ze: in de lieftallige Sneeuwwitje, in de dwerg Dopey die niet kan spreken, in de kille koningin en haar sprekende spiegel en in de angstaanjagende, zwartgerokte heks met haar glimmende vergiftigde appel. (In 44 theaters)