Puntverlies deert ijshockeyers (nog) niet in wereldtitelstrijd

KLAGENFURT, 9 APRIL. Het puntverlies tegen Roemenië (2-2) bracht gisteren geen schok teweeg bij het Nederlands ijshockeyteam op het wereldkampioenschap in Klagenfurt. Winst op directe rivaal Oostenrijk is zaterdag immers nog altijd voldoende om voor de tweede keer in de geschiedenis te promoveren naar de A-poule. En die overwinning op het thuisland was toch al noodzakelijk gezien het doelsaldo. Zorgelijk was wel het spelpeil van Oranje.

De puntendeling met Roemenië was direct te wijten aan het flegmatieke karakter dat de Nederlandse ploeg als sinds jaar en dag kenmerkt. Van Wieren waarschuwde vooraf voor onderschatting, maar hij voelde in de kleedkamer al dat er iets fout zat. “Het was té stil. We keken al te ver vooruit. We mogen niet te snel aan Oostenrijk denken. Sommige jongens praatten al over niets anders meer.”

Dat de Roemenen geducht zijn door hun snelle counters, onderstreepte Gereb met zijn openingstreffer in de zestiende minuut. Mollen was uit een rebound goed voor 1-1 en na de 2-1 (Hartogs, 42ste minuut) leek Nederland ondanks het bar en boze spel toch nog zonder kleerscheuren te ontsnappen. Eén minuut en 38 seconden voor tijd ontstond toch nog een winkelhaak door de gelijkmaker (2-2) van Antal.