Pseudo-medewerker van Bérégovoy belt ministers

PARIJS, 9 APRIL. De vorming van de regering van Pierre Bérégovoy heeft Skyrock, een van de vele FM-zenders in Parijs, vorige week week een leuk programma opgeleverd. Een medewerker van dit vooral bij de jeugd populaire station gaf zich een dag na 1 april uit voor adviseur van de beoogde nieuwe premier, zo vertelt het satirische weekblad Le Canard Enchainé vergenoegd. De Skyrockman belde enkele excellenties op met interessante voorstellen.

Minister Jack Lang van Cultuur toonde zich geïnteresseerd in de post Buitenlandse Zaken die hem genereus werd aangeboden. “Die post bevalt me het meest”, aldus Lang, die zich liet ontvallen dat hij president Mitterrand al enkele keren tevergeefs van zijn ambitie deelachtig had gemaakt om Roland Dumas op het Quai d'Orsay op te volgen. De pseudo-raadgever van Bérégovoy suggereerde dat Lang, die geen trend in de mode ontgaat, zich dan wel wat "diplomatieker' zou moeten kleden “want Bérégovoy is klassiek”. Antwoord van Lang: “Akkoord. Dat zal niet moeilijk zijn.”

Het tweede slachtoffer was minister van binnenlandse zaken Philippe Marchand, die zich stomverbaasd toonde dat hij Defensie zou krijgen. “Ik wacht bij mijn telefoon”, verzekerde de bewindsman, die er op dat moment op rekende dat hij niet in de nieuwe regering zou terugkeren, hetgeen ook bewaarheid werd.

Antoine Waechter, de leider van de Groenen, toonde zich op zijn beurt bereid “over drie of vier maanden” minister van industrie te worden. Drie dagen later onthulde de nog steeds goedgelovige Waechter op een vergadering van zijn partij dat een medewerker van Bérégovoy hem dit belangrijke ministerschap had aangeboden. Dit "nieuws' werd opgepikt door Le Quotidien de Paris, een krant die nimmer een gelegenheid voorbij laat gaan om de socialisten aan te vallen. Op 7 april, vijf dagen na de Skyrock-telefonades, besteedde het blad een als altijd scherp hoofdartikel aan de toekomstige minister Waechter.