Philips breidt belang uit in videoketen Blockbuster

ROTTERDAM, 9 MAART. Met de aankoop van 6 miljoen aandelen heeft Philips zijn belang in de Amerikaanse videoketen Blockbuster uitgebreid tot 4,5 procent. Daarnaast heeft Philips een optie genomen op nog eens vijf miljoen aandelen, waardoor het bezit op termijn kan worden uitgebreid tot 7,3 procent. Dit heeft het concern gisteren bekend gemaakt.

In november van het vorige jaar verplichtte Philips zich in een afspraak met Blockbuster om 66 miljoen dollar in het Amerikaanse bedrijf te investeren. Philips kreeg toen de keuze om het bedrag te besteden aan een deelname van 50 procent in de door Blockbuster overgenomen Britse keten Cityvision, of een directe deelname in Blockbuster zelf. Naast de gisteren aangekondigde koop van 6 miljoen aandelen Blockbuster, verwierf Philips in februari van dit jaar al 2 miljoen aandelen in het Amerikaanse bedrijf. Tevens heeft het concern een optie genomen op nog eens 5 miljoen aandelen.

Met de directe deelname in Blockbuster heeft Philips nu gekozen voor een mondiale samenwerking met het Amerikaanse videoconcern, op het gebied van de distributie van videobanden en de interactieve compact disc (CD-I).

Blockbuster telde eind vorig jaar 2.028 videoverhuurzaken in de Verenigde Staten, Latijns-Amerika, het Verre Oosten en Europa. Daarvan is de helft eigendom van Blockbuster en opereert de andere helft op franchise-basis.

Via de deelneming van 51 procent in de Belgische videoverhuurketen Super Club beschikt Philips al over vijfhonderd videowinkels in de Verenigde Staten en honderd winkels in België. Philips nam vorig jaar bovendien de video-keten Videoland over, dat in Nederland beschikt over 185 filialen onder de naam Videoland en Cinerent.