Noodtoestand in Bosnië met oog op oorlogsgevaar

LJUBLJANA, 9 APRIL. Het staatspresidium van Bosnië heeft gisteren de noodtoestand afgekondigd. Het parlement is buiten werking gesteld en er wordt uitsluitend met decreten geregeerd.

De presidentiële raad heeft het opperbevel over de Territoriale Verdediging op zich genomen. Tot nu toe stond die onder controle van het Joegoslavische leger.

De presidentiële raad besloot de noodtoestand uit te roepen wegens het “directe gevaar van een oorlog”. Nadat de twee Servische leden dinsdag uit het staatspresidium waren gestapt bestond het collectieve staatspresidium nog slechts uit drie islamitische en twee Kroatische vertegenwoordigers. Die besloten gisteren ook de premier, de voorzitter van het parlement en de commandant van de Territoriale Verdediging in het staatspresidium op te nemen.

Bosnië is al sinds eind februari het toneel van bloedige etnische conflicten tussen Serviërs - die zich tegen de afscheiding van de republiek van Joegoslavië verzetten - en de Kroaten en moslims, die op 1 maart massaal voor een onafhankelijk Bosnië hebben gestemd. Sindsdien heeft de Servische minderheid eenzijdig de onafhankelijkheid van haar woongebieden uitgeroepen. De Serviërs , die 32 procent van de bevolking vormen, eisen 60 procent van het grondgebied van Bosnië voor zich op.

Het oude stadsdeel van Sarajevo, een moslim-bolwerk, is gisteren opnieuw beschoten door de artillerie van Servische milities en het federale leger. Daarbij zouden zeven mensen om het leven zijn gekomen. De Servische milities hebben gedreigd met de artilleriebeschieting door te gaan tot vier gevangen Servische scherpschutters worden vrijgelaten. De vier werden maandag gearresteerd nadat zij het vuur hadden geopend op vredesdemonstranten.

In het zuidwesten van Bosnië wordt fel gevochten om de stad Kupres. Het federale leger maakte gisteren bekend dat het de stad op Kroatische en moslim-milities had veroverd. Het leger zegt in de straten van Kupres de lijken van twintig mensen te hebben gevonden. De Kroatische leider Mijo Tokic zei gisteren echter dat zijn milities nog driekwart van de stad in handen hebben.

De federale luchtmacht bombardeerde gisteren opnieuw Kroatische dorpen in het zuidwesten van Bosnië. De aan de Servische grens gelegen plaats Zvornik wordt al enige dagen belegerd door de militie van de beruchte Servische mafialeider Zeljko Raznjatovic-Arkan. Hij eist de overgave van Zvornik, waar 60 procent van de bevolking moslim is en 30 procent Serviër. De Bosnische radio berichtte vanmorgen dat de Servische milities de stad zijn binnengedrongen en op fel verzet zijn gestuit van gewapende moslims.

    • Theo Engelen