Nieuwe staking bij Paktank uitgebroken

ROTTERDAM, 9 APRIL. Bij het olieopslagbedrijf Paktank in de Europoort is vanmorgen een nieuwe staking uitgebroken. In totaal hebben acht mensen het werk neergelegd, genoeg om de hele lokatie plat te leggen. De actie maakt deel uit van de estafette-acties voor een betere collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) die de Vervoersbond FNV sinds vorige week vrijdag voert bij de Pakhoed-dochters Paktank en Matex.

Volgens FNV-bestuurder K. Marges ligt bij Europak een grote tanker van 250.000 ton te wachten om te worden gelost. Een andere tanker (100.000 ton) kon in de nacht van woensdag op donderdag worden gelost door de nachtploeg. Die bestond geheel uit leden van het CNV. Die bond heeft het CAO-eindbod van Matex en Paktank wel geaccepteerd en steunt de acties dan ook niet.

De onderhandelingen voor een CAO voor het uitvoerend, technisch en administratief personeel in de bouwnijverheid (50.000 werknemers) zijn gisteren vastgelopen. Volgens de Hout- en Bouwbond FNV zouden de werkgevers geen afspraken willen maken over arbeidstijdverkorting, deeltijdwerk en scholing.

Daarnaast willen de werkgevers de automatische prijscompensatie uit de CAO halen en dreigt per 1 mei de huidige Vut-regeling af te lopen, zonder dat daar nieuwe afspraken over zijn gemaakt. De Vut-leeftijd ligt nu op 60 jaar.

De werkgevers in de zuivelindustrie (19.000 werknemers) hebben vanochtend de vakbonden uitgenodigd opnieuw aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. Voor volgende week hadden de bonden gedreigd met acties als de werkgevers niet met een beter CAO-bod kwamen. In maart liepen de onderhandelingen onder meer vast omdat de werkgevers negatieve prikkels, zoals het inleveren van geld of vrije tijd, wilden invoeren om het ziekteverzuim tegen te gaan. Die negatieve prikkels zouden nu zijn verdwenen.