Nettowinst Alcatel met 20 procent gestegen

PARIJS, 9 APRIL. De nettowinst van het Franse telecommunicatie- en energieconcern Alcatel Alsthom is vorig jaar met 20 procent gestegen tot 6,2 miljard franc (2 miljard gulden). De omzet van de groep nam met 11 procent toe van 144 miljard franc (48 miljard gulden) in 1990 tot 160 miljard franc (53 miljard gulden). Dit heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

De groei kwam voor een belangrijk deel voor rekening van de grootste dochteronderneming Alcatel (telecommunicatie). De omzet van deze onderneming groeide met 18 procent tot 119 miljard franc (36 miljard gulden). Het bedrijfsresultaat van Alcatel kwam uit op 11,8 miljard franc (4 miljard gulden), een stijging van 23 procent ten opzichte van 1990.

GEC Alsthom (energie en transport), dat voor 50 procent in handen is van het Franse concern, boekte een omzetgroei van 10 procent. De omzet kwam uit op 25,9 miljard franc (8,4 miljard gulden).

Het afgelopen jaar werd bij Alcatel Alsthom gekenmerkt door een groot aantal overnemingen. Het concern kocht onder andere AEG Kabel in Duitsland, het Italiaanse Telelettra, Canada Wire evenals een deel van de telecommunicatie-divisie van het Amerikaanse Rockwell.

Topman Suard liet weten in 1992 minder actief op het overnamepad te zullen zijn. “We houden even een rustpauze”. Die pauze houdt verband met de financiële situatie bij het bedrijf. De Franse moedermaatschappij heeft niet alleen miljarden gespendeerd aan acquisities, maar vorig jaar tevens de belangrijkste aandeelhouder uitgekocht. Het concern, dat 70 procent van de aandelen van Alcatel bezat, heeft in maart het resterende pakket van 30 procent van het Amerikaanse concern ITT gekocht voor omgerekend 6,7 miljard. De betaling aan ITT is over drie jaar uitgesmeerd en wordt gedeeltelijk voldaan in nieuwe aandelen Alcatel-Alsthom.

In het jaarresultaat van 6,2 miljard franc zit een reservering voor herstructurering van 2,7 miljard franc. Daar staat tegenover dat het concern in 1990 nog een tarief in de winstbelasting kende van 36 procent, terwijl vorig jaar een tarief van maar 31 procent gold.