Munitiedepot in Armenië ontploft

JEREVAN, 9 APRIL. In een wapen- en munitiedepot van het GOS-leger nabij de Armeense hoofdstad Jerevan is vannacht na een gigantische explosie brand uitgebroken. De ramp was voor de Armeense president Ter-Petrosian aanleiding zijn reis naar Griekenland af te breken en naar zijn land terug te keren. Volgens een woordvoerder van het GOS-leger is de explosie het gevolg van een bomaanslag door “Armeense extremisten”.

Na de explosie hebben de voorzitter van het Armeense parlement en de presidentiële veiligheidsadviseur de bevolking in radio-uitzendingen verzekerd dat er in de opslagplaats geen chemische of kernwapens zijn opgeslagen. Ze voegden daaraan toe dat de explosies van munitie nog wel dertig uur aan kunnen houden. Er zijn zeven gewonden gevallen.

Volgens de twee functionarissen zijn de ontploffingen van raketten het gevaarlijkst, omdat de raketten - er liggen er 5600 op de basis waarvan er elke minuut 15 tot 20 exploderen - kunnen worden gelanceerd en tot tien kilometer verderop terecht kunnen komen. De bevolking van twee dorpen in de buurt van de legerbasis en van enkele wijken van Jerevan is geëvacueerd. In een van de dorpen is door schokgolven schade aangericht, in een ander dorp zijn woningen beschadigd door brokstukken van raketten.

Jerevan heeft contact opgenomen met de Russische autoriteiten om van Moskou schadevergoeding te eisen voor de ramp. Er is al hulp toegezegd. (Reuter, AFP)