Koerdische verkiezingen weer later

SALAHUDDIN, 9 APRIL. Diep verdeelde Iraakse Koerden hebben gisteren de voorgenomen verkiezingen in het door hen beheerste gebied in het noorden van Irak voor de tweede maal uitgesteld. De oorspronkelijk voor 3 april vastgestelde verkiezingen, die vervolgens tot 30 april waren uitgesteld, worden nu op 17 mei gehouden.

Het Iraaks Koerdistan Front, een alliantie van acht Koerdische groeperingen, besloot vier maanden geleden verkiezingen te houden, niet zozeer als eerste stap naar onafhankelijkheid maar om het bestuurlijk vacuüm te vullen dat door Iraks blokkade van het gebied is gecreëerd. Een ander doel is een woordvoerder te kiezen naar het Westen toe. Op dit moment is niet duidelijk wie van beide leiders van de twee grootste partijen die functie vervult, Masoud Barzani dan wel Jalal Talabani. Deze twee zijn het ook bepaald niet met elkaar eens over belangrijke politieke vraagstukken.

Tot dusverre zijn de Koerden er echter nog niet in geslaagd kandidatenlijsten samen te stellen of kiesdistricten af te bakenen. Een heel belangrijk punt van onenigheid is ook de kiesdrempel, waarbij de zes kleine groepen recht tegenover de twee grote staan. (Reuter)