KIKKERERWTEN MET TOMATENSAUS

Bij deze Marokkaanse variant op witte bonen in tomatensaus kunt u, behalve een salade, koteletjes eten, maar echte kluivers, uit Marokko en Nederland, prefereren ossestaart die zo'n vier uur in de saus wordt gestoofd. Marokkanen pellen soms de geweekte kikkererwten, waarna deze in helften uiteenvallen, als spliterwten. Voordeel van deze operatie is dat ze eerder gaar worden en hun vaak stugge velletje kwijt zijn, maar de baten wegen wat mij betreft niet op tegen de moeite. Ook in Marokko worden de kikkererwten in dit recept wel vervangen door witte bonen of linzen.

Voor 4 personen:

400 gram gedroogde kikkererwten (of 1200 gram gare kikkererwten)

1 grote ui, 2 teentjes knoflook

1 rode en 1 groene paprika

1/2 bosje koriander, 5 takjes peterselie

3-4 gepelde tomaten of 1 blikje gepelde tomaten

6 eetlepels olie: halfom olijfolie en gewone olie

1-2 theelepels paprikapoeder, idem zwarte peper

snufje saffraan, zout

1 theelepel gemalen komijn (djinten)

Laat de kikkererwten een nacht lang weken in een ruime hoeveelheid koud water en kook ze in vers water in ongeveer 1 uur gaar. Pel en snipper de ui en de knoflook en snijd het vruchtvlees van de paprika's in stukjes. Hak de koriander en de peterselie fijn, snijd de tomaten in blokjes. Verwarm de olie en fruit hierin de stukjes ui, knoflook en paprika met het paprikapoeder, de peper en de saffraan. Voeg de tomaten (met sap), peterselie, koriander, een beker warm water en wat zout toe. Laat de saus een half uurtje pruttelen. De saus moet dik zijn, maar mag uiteraard niet aanbranden. Giet de gare kikkererwten af en verwarm ze nog zo'n 10 minuten in de tomatensaus. Voeg op het laatst de komijn toe.

    • Annelène van Eijndhoven