Katholieke kerk is "eerste vijand'

KHARTOUM, 9 APRIL. “De regering noemt de katholieke kerk nu haar eerste vijand”, vertelt Zubeir Wako, de aartsbisschop van Khartoum. Een pastorale brief van de bisschoppen in november was een waslijst van klachten over intimidatie tegen christenen en arrestatie van hun geestelijk leiders. Wako werd naar aanleiding van de brief bij het hoofd van de veiligheidsdienst geroepen, die de pastorale boodschap “subversief” noemde.

"Kerken worden gesloten of diensten verboden omdat we plotseling geen vergunning blijken te hebben”, klaagt Zubeir Wako, “maar er zijn al 20 jaar geen vergunningen meer verstrekt”. De aarstsbisschop hekelt der abrupte invoering van het Arabisch in het onderwijs. “In de geschiedenisboeken begint de geschiedenis van Soedan bij de islam en de rijke christelijke geschiedenis van dit land wordt genegeerd.” Een schoolprogramma voor 23.000 christelijke zuiderlingen werd door de minister van onderwijs stopgezet.

Islamitische politieke leiders verzekeren dat de islam een tolerante religie is met respect voor minderheden. Ten minste 3 miljoen Zuidsoedanezen zijn christen, een vermoedelijk nog groter aantal hangt traditionele godsdiensten aan. In het noorden wonen kleine groepen kopten.

“Als een niet-moslim zal ik me tot het bittere eind verzetten tegen islamisering”, zegt Wako. “Hoe kan ik aanvaarden een tweedeklas staatsburger te zijn, hoe kan ik aanvaarden dat ik me in een rechtszaal niet eens mag verdedigen, ook al heb ik gelijk?”