Indonesie (2)

Terecht wijzen Jusfiq Hadjar en Reza M.W. Kusumah in hun artikel "Gelukkig had Pronk oor voor de slachtoffers' (NRC Handelsblad, 7 april) op de belang, rekening te houden met de grote verscheidenheid aan culturen binnen de Indonesische samenleving die zich zeer dynamisch ontwikkelt.

Ten onrechte proberen zij mij, door een uit een verband gehaald citaat uit Trouw (30 maart), in te delen bij diegenen die politiek-economische reacties (zoals het verbreken van de ontwikkelingsrelatie met Nederland door president Soeharto) op grond van culturele gronden trachten te verklaren.

Overigens wordt in hun openhartig artikel duidelijk dat, wanneer je in Nederland je oor alleen te luisteren legt bij groepen als Infight en Komitee Indonesië, je voorbijgaat aan de ideeën die leven bij grote groepen in de Indonesische samenleving, vooral bij de islamitische massa-organisaties.

    • N.G. Schulte Norholt