Eigenaar van La Seda verliest broek

MADRID, 9 APRIL. De advocaat Jacinto Soler Padron is gisteren zijn broek kwijt geraakt in een poging zich meester te maken van het bestuur over het voormalige Akzo-bedrijf La Seda de Barcelona. Padron kocht in juli '91onverwachts het meerderheidsbelang van Akzo in de noodlijdende kunstvezelfabriek. Voor 57,5 procent van de aandelen betaalde hij het symbolische bedrag van één peseta (minder dan twee cent).

Gisteren wilde hij tijdens een aandeelhoudersvergadering gebruik maken van zijn stemrecht om de leiding over het bedrijf te krijgen. Een actiegroep van werknemers stormde echter bij het begin van de vergadering op Padron af en ontdeed hem van zijn pantalon. De advocaat moest onder politiebescherming de zaal verlaten. De vergadering werd bij gebrek aan quorum geschorst en is voor vandaag opnieuw uitgeschreven.

Bedrijfsleiding, werknemers en kleine aandeelhouders van La Seda willen het liefst dat de vergadering wordt uitgesteld tot er een uitspraak is over de juridisch omstreden overdracht van het Akzo-belang aan Padron. Zij zien hem als een stroman van de Nederlandse multinational. Padron zou moeten voorkomen dat concurrenten van Akzo zich meester maken van de fabriek, waarin de Nederlandse multinational niet meer wil investeren. Inderdaad blokkeert hij tot dusver de onderhandelingen met een geïnteresseerde uit Taiwan. Eerder deze week moesten Akzo-topman Loudon en verscheidene medebestuurders in Barcelona voor de rechter verschijnen om uitleg te geven over de manier waarop zij zich van hun belang in La Seda hebben ontdaan.