EG wil extra beperking van auto-invoer

ROTTERDAM, 9 APRIL. De Europese Gemeenschap heeft Japan opgeroepen de invoer van auto's in de EG-landen verder te beperken, omdat de verkoop van auto's naar verwachting zal tegenvallen. De oproep volgt op eerdere afspraken tussen de EG en Japan over importquota voor auto's.

De EG wijst op de verkoopdaling in de eerste twee maanden van dit jaar, met name in Duitsland. Japan verwacht een opleving van de verkoopcijfers in Europa in de tweede helft van dit jaar.

De afspraken over een beperkte auto-invoer zijn vorig jaar gemaakt en hebben betrekking op de periode 1993-2000. Japan stemde in met een importquotum van 1,23 miljoen auto's per jaar. De EG zei dat ze zich voorbereidt op de vorming van één markt en daarom invoerbeperkingen wil. Na 2000 zou de invoer vrij zijn.

De Amerikaanse autoproducent Chrysler voelt ook wel voor een importbeperkende afspraak over auto's met Japan. Hiermee reageerde het bedrijf op een wetsvoorstel van de Democraat Gephardt, dat in vijf jaar het handelstekort met Japan moet reduceren tot nul. Vorig jaar bedroeg het tekort 43 miljard dollar. Dat werd voor 70 procent gevormd door auto's en auto-onderdelen. Overigens zullen over een week in Tokio gesprekken beginnen die moeten leiden tot een toename van de Amerikaanse auto-import in Japan. Gephardts voorstel stuit op verzet van de regering en een deel van de zakenwereld, die vrezen dat Japan tegenmaatregelen zal nemen door importquota voor elektronica en vliegtuigen vast te stellen. (AP, Reuter, UPI)