Duitsland wil VN-organisaties vestigen in Bonn

BONN, 9 APRIL. Duitsland wil een belangrijkere rol in de Verenigde Naties spelen en nodigt twee VN-organisaties die nu nog kantoor houden in New York - het ontwikkelingsprogramma (UNDP) en het fonds voor bevolkingsactiviteiten (UNFPA) - uit zich in Bonn te komen vestigen.

Regeringswoordvoerder Vogel zei gisteren: “De regering is niet alleen bereid de kosten van de verhuizing te betalen en een hogere vrijwillige bijdrage aan die organisaties te leveren, maar zal ook gebouwen ter beschikking stellen waarvoor geen huur betaald moet worden.” Die nog niet voltooide gebouwen hadden vanaf 1996 als kantoren voor het parlement moeten dienen, maar dat verhuist naar de nieuwe hoofdstad Berlijn. Door de eventuele verhuizing van de VN-organisaties zouden 650 ambtenaren van de wereldorganisatie naar Bonn komen, waar dan 2000 nieuwe banen ontstaan. De kosten van de verhuizing worden op 300 miljoen mark geraamd. In Duitsland heeft tot dusver geen enkele VN-organisatie haar zetel. (Reuter)