Doorgaande koersval in Tokio jaagt beurzen VS en Europa schrik aan

AMSTERDAM, 9 APRIL. De aandelenkoersen in Tokio blijven kelderen. Vandaag bereikte het Nikkei-koersgemiddelde het laagste niveau sinds 7 november 1986. De nieuwe koersval van 3,4 procent veroorzaakte schrikreacties op de Europese beurzen en op Wall Street waar de koersen over een breed front daalden.

Het was de vierde achtereenvolgende dag dat de koersen in Tokio scherp daalden. In iets meer dan een week is de beurswaarde van de Japanse aandelenkoersen inmiddels ruim 16 procent gedaald. Vooral de Japanse financiële sector voelt de gevolgen van de aanhoudende koersval. Beleggers verkopen massaal hun aandelen in beursgenoteerde banken uit angst dat deze de de komende tijd de zwaarste klappen te verduren krijgen.

Op de Amsterdamse effectenbeurs openden de aandelenkoersen vanmorgen lager in reactie op de gebeurtenissen in Tokio. De EOE-index noteerde omstreeks het middaguur een verlies van ruim een procent. Volgens handelaren was de ondertoon nogal nerveus maar bleven de omzetten beperkt. “We wachten vooral op de uitkomst van de Britse verkiezingen”, zei een handelaar vanmorgen. Op de beurs in Frankfurt daalden de koersen vanmorgen ongeveer even sterk als in Amsterdam. Londen was een uitzondering en opende hoger.

Ook op Wall Street was de ineenstorting van de beurs van Tokio te voelen. Amerikaanse analisten wezen op het gevaar dat beleggers in Japan hun geld uit de VS terug zouden halen om hun verliezen thuis te dekken.

Het Dow Jones industrieel gemiddelde van de dertig toonaangevende fondsen sloot uiteindelijk 32,2 punten lager, een verlies van precies een procent. Toen de Dow Jones in de loop van de middag op een verlies van vijftig punten kwam, trad de handelsbeperking in werking. Bij sterke daling van de beursindex betekent dat dat de verkoopopdrachten die computers geven niet mogen worden uitgevoerd, tenzij de index weer omhoog gaat. Deze maatregel is bedoeld om een al te sterke daling van de beursindex ten gevolge van een stroom van verkooporders te vermijden.