Donike laakt houding van NeCeDo

KEULEN, 9 APRIL. Volgens de Duitse dopingexpert Manfred Donike heeft het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo) een laakbare rol gespeeld in de beroepszaak die de atletes Krabbe, Breuer en Möller naar aanleiding van hun schorsing tegen de Duitse atletiekbond hebben aangespannen.

Het NeCeDo zou er voor hebben gezorgd dat de verdediging van de atletes de beschikking had over zegelnummer 223928, exact hetzelfde nummer als waarmee de urinemonster van de Duitse atlete bij de controle in het Zuidafrikaanse Stellenbosch was verzegeld.

Donike beweert dat het NeCeDo op 10 februari, drie dagen na het bekend worden van de affaire en twee dagen na de opening van de B-monsters in het instituut in Keulen bij de Engelse producent Envopak duizend verzendtasjes en zegels. Daarbij werd uitdrukkelijk gevraagd om de levering van de nummers 223011 tot 224000. Door bij de behandeling van het beroep afgelopen weekeinde in Darmstadt een zegel met hetzelfde nummer te tonen, als gebruikt bij de verzegeling van de Stellenbosch-monsters, bewees de verdediging dat met de monsters gemanipuleerd had kunnen worden. Mr. Vrijman was niet voor commentaar bereikbaar.

De Duitse atletiekbond wil Thomas Springstein (34), trainer van drie atletes, niet meer in dienst nemen, zoals de drie na hun vrijspraak hadden geëist. Springstein heeft als enige bondstrainer geweigerd een verklaring af te leggen dat hij tegen doping is. (SID)