DNA-test: Mengele dood

FRANKFURT, 9 APRIL. Genetisch onderzoek heeft uitgewezen dat de arts dr. Josef Mengele, die in het concentratiekamp Auschwitz bekendstond als de "engel des doods', zeer waarschijnlijk dertien jaar geleden in Brazilië is verdronken en begraven onder de valse naam Wolfgang Gerhard.

Erfelijk materiaal van Mengeles vrouw en zoon, die in Duitsland wonen, is vergeleken met de stoffelijke resten van "Gerhard' die in 1985 bij São Paolo zijn opgegraven. De Duitse justitie had Mengeles vrouw en zoon gedreigd de skeletten van familieleden op te graven als zij niet aan het genetisch onderzoek zouden meewerken.

Mengele voerde tijdens de Tweede Wereldoorlog experimenten uit op tweelingen en wordt verantwoordelijk geacht voor de dood van 400.000 joden.

Het onderzoek tegen de kamparts werd pas in 1959 geopend na protesten van "nazi-jager' Simon Wiesenthal. Procureur Hans-Eberhard Klein, die dat onderzoek heeft geleid, verklaarde gisteren: “Voor ons is Mengele dood”. Het Israelische ministerie van justitie “accepteert” het resultaat van het DNA-onderzoek, dat is uitgevoerd door de Britse deskundige Alec Jeffreys, een pionier op het gebied van de "genetische vingerafdruk'. (Reuter, AFP)