Defensie onderzoekt milieu in Hongarije

BOEDAPEST, 9 APRIL. Nederland zal op twee voormalige Sovjet-bases in Hongarije studies verrichten naar de ernstige milieuvervuiling. Daartoe heeft minister Ter Beek van defensie vanmiddag, samen met zijn Hongaarse collega L. Für, een overeenkomst ondertekend. Ook heeft Nederland Hongaarse officieren uitgenodigd om een opleiding te komen volgen op de Hogere Krijgsschool op Ypenburg.

Ter Beek is in Hongarije onder meer ter voorbereiding van een grote studiebijeenkomst die begin volgend jaar in Den Haag zal worden gehouden over de ernstige milieuvervuiling op militaire terreinen in de landen van het voormalige Warschaupact. De studieresultaten van de twee projecten deze zomer in Hongarije op terreinen van de Sovjet-luchtmacht en van de landmacht zullen op een grote conferentie volgend jaar worden besproken. Daarna moeten afspraken worden gemaakt over de uitvoering van de schoonmaakoperaties en de verdeling van de zeer hoge kosten.

Gistermiddag bij een bezoek aan voormalige Sovjet-barakken ten westen van Boedapest liet het buurtcomité, dat het complex van het Sovjet-leger heeft overgenomen, zien voor welke problemen Hongarije staat. De Sovjet-troepen hebben alle materiaal en inboedel meegenomen: kranen, wasbakken, verlichting, meubilair, stopcontacten en elektrische bedrading. De barakken waren slecht gebouwd. De flats voor de Sovjet-families beslaan slechts dertig vierkante meter. Drie families moesten het met één badhok doen. Leden van het buurtcomité, getooid met Russische bontmutsen en met houten wapenstokken in hun broekriem, houden het voor onmogelijk dat de barakken opgeknapt kunnen worden voor bewoning. Zelfs voor de sloop van de gebouwen zegt het ministerie van defensie geen geld te hebben.

Op 17 juni 1991 verlieten de laatste Sovjet-officieren dit kamp. “Ze hadden een beklagenswaardig leven hier”, zegt een Hongaarse kolonel meewarig. “De dienstplichtigen mochten helemaal de stad niet in en de officieren eens in de maand. De laatste maanden probeerden ze er nog iets van te maken en verkochten buiten de poort alles wat los en vast zat en emmers vol benzine.”In het kamp werden gevaarlijke chemicaliën gevonden, springstoffen en ammunitie. Boven de grond is het kamp nu gedeeltelijk schoongemaakt. Het buurtcomité neemt aan dat er onder de grond veel chemicaliën en olie zijn gedumpt en in het grondwater terecht zijn gekomen. Er is geen geld om daar nu onderzoek naar te doen.

In eerste gesprekken op het ministerie van defensie gistermiddag werden de problemen bij de herstructurering van het Hongaarse leger, de gewelddadigheden in Joegoslavië en het probleem van vluchtelingen uit Roemenië, Joegoslavië, Oekraïne, Rusland en Arabische landen besproken. Hongarije wil van het Westen veiligheidsgaranties, niet alleen militair maar ook op economisch terrein. De Hongaarse gastheren zouden graag zien dat de “kleine europeanisering” van de strijdkrachten, waarover Ter Beek zo gloedvol spreekt, zich ook tot Centraal Europa gaat uitstrekken.

    • Willebrord Nieuwenhuis