Damrak in de ban van koersval Tokio en Wall Street

AMSTERDAM, 9 APRIL. Het Damrak was vandaag volledig in de ban van de koersdaling op de buitenlandse beurzen. De aanhoudende koersval op de beurs in Tokio, de fikse daling op Wall Street en de nerveuze stemming in Londen veroorzaakten lagere koersen en lichte paniek op de Amsterdamse effectenbeurs.

AMSTERDAM De EOE-index, die gisteren vier punten lager sloot op 302,61 punten, noteerde om 13.00 uur 2,55 punten lager. Volgens handelaren was de stemming op de beursvloer vanmorgen wat nerveus. Beleggers hielden zich gedeisd en echte verkopers waren ver te zoeken. De dollar hield zich sterk en noteerde omstreeks het middaguur 1,84 gulden.

Handelaren vrezen dat de verkoopgolven in Tokio naar de VS zullen overslaan. Veel Japanse beleggers met liquiditeitsproblemen zullen naar verwachting de komende dagen steeds meer Amerikaanse aandelen afstoten. Ook wordt gevreesd dat Tokio massaal Amerikaanse staatsobligaties zal verkopen. Daardoor wordt een zware druk op de obligatiemarkt gelegd.

De internationals op het Damrak werden nog een beetje ondersteund door de bijna een cent hogere dollar, maar onder de overige hoofdfondsen ontstonden al spoedig flinke verliezen.

KLM kreeg gisteren vanuit New York een goede beoordeling van effectenhuis Merrill Lynch. De vooraanstaande Amerikaanse analist van dit kantoor Candace Browning, beveelt de luchtvaartmaatschappij weer licht aan. KLM noteerde onveranderd op 35,60 gulden.

Pakhoed, dat gisteren al een slechte dag meemaakte, zakte vanmorgen verder weg. De koersdaling bedroeg vanmorgen 1,40 gulden zodat het aandeel 40,60 gulden waard werd. De sombere verwachtingen voor 1992, die de Pakhoed-top twee dagen geleden bij de presentatie van de jaarcijfers uitsprak, heeft voor een lichte schrikreactie bij beleggers gezorgd.

Heineken kreeg naast de gedrukte stemming op de beurs te maken met, wat handelaren typeren als “paniekerige winstjagers, die menen dat het voorlopig even is afgelopen met de koersstijging van de bierbrouwer.” De koers van Heineken verloor een gulden op 189 gulden.

Op de lokale markt waren de verliezers veruit in de meerderheid. HBG zakte fors met 4,50 gulden tot 203,50 gulden. Vereenigde Glas verloor zeven gulden en kwam terecht op 515 gulden. Borsumij Wehry werd twee gulden goedkoper op 60,50 gulden. Daarentegen won Hoek, die een aandelensplitsing in het vooruitzicht heeft gesteld, 4,50 gulden op 255 gulden. Uitgever Wegener klom een halve gulden naar 63 gulden. Op de parallelmarkt vormde LCI de uitzondering op de lagere trend met drie dubbeltjes vooruitgang op 4,60 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft de beleggers gisteren even de stuipen op het lijf gejaagd. Het Dow Jones-industrieel gemiddelde van de dertig toonaangevende fondsen zat anderhalf uur na opening op een verlies van bijna 52 punten en dat was na de daling van 62 punten op dinsdag voor velen een aanwijzing dat het snel verder bergafwaarts zou gaan. Dat gebeurde echter niet. Uiteindelijk sloot de beursindex 32,19 punten lager op 3181,36 punten. De omzet bedroeg ruim 245 miljoen aandelen.

Aanleiding tot de koersdaling was de slechte gang van zaken op de beurs van Tokio, waar de koersen vandaag voor de tweede achtereenvolgende dag met gemiddeld 3,5 procent onderuit gingen.

LONDEN De Britse aandelenmarkt begon vanmorgen met scherp hogere koersen, gesteund door een meer optimistische stemming omtrent een voor vele beleggers bemoedigende verkiezingsuitslag. De meest recente opiniepeilingen duiden volgens handelaren op een fotofinish in de strijd om de macht tussen Conservatieven en Labour waardoor de omslag naar een Labourbewind steeds minder waarschijnlijk lijkt en optimisten de Conservatieven zelfs weer zien winnen. Omstreeks het middaguur stond het FT-100-koersgemiddelde 21,5 punten hoger op 2.414,7. De afgelopen vier weken verloor de index 180 punten. Opmerkelijk was dat de forse koersdalingen in Tokio en New York weinig invloed hadden op de stemmingsverbetering in Londen.

FRANKFURT Hoewel de Duitse aandelenkoersen vanochtend gemiddeld 0,5 procent lager openden na een verlies van 1,1 procent gisteren, bleven de meeste koersen later in de morgen, ondanks de koersval in Tokio, redelijk prijshoudend liggen. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 19,41 punten lager sloot op 1.720,01, noteerde omstreeks het middaguur 8 punten lager op 1712.

TOKIO Voor de vierde achtereenvolgende dag daalden de aandelenkoersen in Tokio sterk. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot voor het eerst sinds 7 november 1986 onder de 17.000 punten. Het slot lag uiteindelijk op 16.598,15, wat een koersval van 3,36 procent betekende. De beurswaarde van de Japanse beurs is inmiddels 14 procent gedaald in de afgelopen acht dagen. Vorige week dinsdag verlaagde de Japanse centrale bank het officiële disconto. Sindsdien hebben de aandelenkoersen een duikvlucht ingezet.