Computerbedrijf ICL kampt met winstdaling

De winst van het Britse computerbedrijf ICL is vorig jaar fors gedaald van 65 tot 39 miljoen pond (125 miljoen gulden).

In tegenstelling tot vele concurrenten maakt ICL nog steeds winst, maar heeft wel te kampen met de malaise in de computerbranche. Het bedrijfsresultaat verminderde van 112 tot 78 miljoen pond (250 miljoen gulden). De omzet nam toe van 1,61 tot 1,88 miljard pond (6 miljard gulden). De toeneming is mede te verklaren door de consolidatie van de overgenomen fabrikant van personal computers Nokia Data in het laatste kwartaal van vorig jaar voor ruim 200 miljoen pond (640 miljoen gulden). Na de overneming had ICL 27.000 werknemers, maar dat aantal zal eind dit jaar 1.000 tot 1.500 lager zijn.

ICL Nederland heeft vorig jaar een bedrijfsresultaat behaald van 28 miljoen gulden op een omzet van 180 miljoen gulden. Van de omzet was 28 miljoen gulden afkomstig van Nokia Data. In 1990 behaalde de Nederlandse dochteronderneming een winst van 16 miljoen op een omzet van 132 miljoen gulden. In de winst zijn herstructureringskosten van 6 miljoen begrepen, vooral voor de verbouwing van bedrijfspanden. Door de consolidatie van Nokia neemt het aandeel van software en diensten in de omzet dit jaar af van 60 procent tot 50 procent.

ICL heeft in 1990 steun gevonden bij de Japanse Fujitsu, na IBM het grootste computerconcern ter wereld. Fujitsu verwierf toen een belang van 80 procent in ICL.