Celstraf wegens ontvoering en beroving Australisch echtpaar

AMSTERDAM, 9 APRIL. De Amsterdamse rechtbank heeft een 31-jarige Brit wegens ontvoering en beroving van een Australisch echtpaar veroordeeld tot acht jaar gevangenis. Een 23-jarige medeplichtige kreeg drie jaar cel opgelegd. De veroordeling van de Brit geldt tevens een gewapende overval op een Amsterdams postkantoor, op 8 augustus vorig jaar.

De rechtbank verklaarde bewezen dat de Brit de Australische vrouw heeft aangerand. De telaste gelegde verkrachting werd niet bewezen geacht. Tijdens de aanranding hield zijn handlanger de Australische man een paar meter verderop onder schot. Voor de rechtbank was dit aanleiding hem ook wat betreft de aanranding als mededader te beschouwen.

Het Australische echtpaar werd op 13 juli van het vorig jaar in het centrum van Amsterdam in hun eigen auto ontvoerd en naar het noordelijk stadsdeel gereden. Daar werd het paar beroofd van geld en sieraden. Na de aanranding dwongen de twee daders de Australiërs naakt in het water van een vaart te springen.

Het rechterlijk college bestempelde het misdrijf als "zeer ernstig'. “Een volkomen willekeurige ontvoering, waarvoor elk motief ontbreekt”, staat in het vonnis. Het feit dat de slachtoffers ontkleed in het water hadden moeten springen, noemde de rechtbank “zeer onterend”.

In de zaak werden aanvankelijk twee onschuldige mannen gearresteerd. Speurwerk van een verslaggever van het weekblad Panorama leidde tot de aanhouding van de Brit en zijn handlanger. In antwoord op verweren van de raadsvrouw van de Brit liet de rechtbank weten dat de bekennende verklaring van haar cliënt tegenover de verslaggever niet als bewijs is gebruikt.