Belg volgt John Fentener op bij Noro

ROTTERDAM, 9 APRIL. Na interne problemen heeft de grootste particuliere beleggingsinstelling van Nederland, Noro, een opvolger gevonden voor directievoorzitter John A. Fentener van Vlissingen. In juni zal de Belg dr. Ivan Heesterbeek hem opvolgen.

Het heeft ruim een half jaar geduurd voordat Noro een opvolger van Fentener van Vlissingen kon vinden. Volgens kringen rond Noro was er onenigheid over de vraag welke positie de rechterhand van Fentener van Vlissingen, de registeraccountant F. Mouthaan, zou krijgen. Heesterbeek is nu toch als voorzitter voorgedragen. Hij zal samen met Mouthaan en de uit eigen gelederen gerecruteerde J.A. Kempers het vertrouwen in Noro moeten herstellen.

Vorig jaar kwamen na financiële stroppen de aandeelhouders in verzet tegen de vele functies van Fentener van Vlissingen binnen het concern. Noro schakelde organisatie-adviesbureau Horringa en De Koning in die concludeerde dat "de dualiteit in belangen van de heer Fentener van Vlissingen de geloofwaardigheid van Noro als objectieve behartiger van de belangen van aandeelhouders ter discussie had gesteld'.

Heesterbeek heeft een brede Europese ervaring. Na studies rechten en wijsbegeerte in Gent en wiskunde in Basel kwam hij via bedrijven als Ford en ITT begin jaren zeventig in Nederland terecht bij Hunter Douglas.

Als vice-president Europa was Heesterbeek bij dat aluminiumbedrijf beroemd om zijn talenkennis. De kleine Belg kon zich goed presenteren en was financieel goed onderlegd, aldus een bestuurslid uit die periode.

In 1981 maakte hij de overstap naar het in problemen verkerende Holec. Als vice-voorzitter kreeg hij daar, volgens ingewijden, slaande ruzie met zijn superieur, J.C. Smit. Heesterbeek wilde de helft van Holec verkopen aan het Japanse Mitsubishi. Die gedachte stond haaks op die van Smit die tot het laatst hoopte zelf een imperium van Holec te kunnen maken.

Na zijn avontuur bij Holec richtte hij een eigen managementmaatschappij op, die werkte voor Van Nelle-Droste, Lips en Volker Stevin. De bedrijven laten zich niet uit over de kwaliteit van de adviezen. Insiders herinneren zich niet dat Heesterbeek is ingezet bij prominente zaken.

“Hij zal geen kapitaal kunnen aantrekken voor Noro. Daar heb je Nederlandse contacten voor nodig. Daar moeten ze bij Noro anderen mee belasten”, zegt een oud-collega die nu zelf ook actief is in de beleggingswereld.