Arafat duikt breed lachend weer op

TRIPOLI/ AMMAN, 9 APRIL. In het verband, maar lachend is PLO-leider Yasser Arafat gisteren te voorschijn gekomen uit een noodlanding in een zandstorm in de Sahara. Een reddingsploeg uit een Palestijns guerrillakamp in de oase Sarra in het Zuidlibische woestijngebied bereikte het vliegtuigwrak en negen overlevenden 15 uur na de noodlanding. Daarbij was het toestel in drie stukken gebroken en waren drie bemanningsleden om het leven gekomen.

“Hij zag er prima uit”, zei een Palestijnse arts in de reddingsploeg. “Zijn eerste woorden tegen ons waren: "God zij dank. God zij dank.” De reddingsploeg, geleid door een Libische gids die volgens de arts elke centimeter woestijn kende, vond het wrak op ongeveer 90 kilometer ten zuidoosten van Sarra.

Hoewel haastig toegevlogen PLO-functionarissen in de Libische hoofdstad Tripoli op hem stonden te wachten, werd Arafat overgebracht naar een ziekehuis in de kustplaats Misrata, 200 kilometer ten oosten van Tripoli. De Libische televisie toonde hoe hij op een draagbaar het ziekenhuis werd binnengedragen, en hoe, heel korte tijd later, de Libische leider Gaddafi, gehuld in een enorme tulband, aan zijn bed zat. Arafat, met een verband over zijn rechteroog, bleef liggen, maar was wel in staat breed lachend Gaddafi te bedanken voor Libiës reddingswerk.

Wat dat betreft besteedden Amerikaanse regeringswoordvoerders veel tijd aan ontkenningen dat hun satellieten Arafats vliegtuig hadden opgespoord, zoals Palestijnse functionarissen hadden gemeld. “We hebben absoluut niets gedaan. Niets”, verzekerde de woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken. Zij onderstreepte dat geen enkele regeringsvertegenwoordiger direct contact had gehad met de PLO, waarmee Washington officieel niet praat. Arafats adviseur Bassam Abu Sharif had gezegd dat de PLO de VS via ex-president Carter om hulp had gevraagd, en vervolgens president Bush en Carter voor hun medewerking bedankt.

Hoewel Arabische en Westerse regeringen, en bij voorbeeld de PLO en de Palestijnen in door Israel bezet gebied vol opluchting en vreugde op Arafats redding reageerden, bleven veel Palestijnen in Jordanië er tamelijk koel onder. Sommigen beschuldigden de PLO-leider er zelfs van de hele zaak te hebben opgezet om zijn huidige zwakke positie te verbeteren. “Ik heb met mijn vrienden gewed dat hij een aardig spelletje heeft gespeeld voor de Palestijnen in het bijzonder en de wereld in het algemeen”, zei een aannemer in een koffiehuis in Amman. Een man aan een naburig tafeltje onderbrak hem: “Dat dacht ik ook, en niemand hier sprak dat tegen.” (Reuter, AP, AFP)

Foto: De Libische leider Moammar Gaddafi aan het ziekenhuisbed van PLO-leider Yasser Arafat. Deze werd na zijn redding in de Libische woestijn naar een ziekenhuis in de stad Misrata overgebracht, waaruit hij volgens Libië vandaag weer is ontslagen. (Foto Reuter)