Winnie Mandela opnieuw in opspraak

JOHANNESBURG, 8 APRIL. De Zuidafrikaanse politie heeft wegens de beweerde betrokkenheid van Winnie Mandela het onderzoek heropend naar de in 1989 gepleegde moord op een arts in Soweto. De echtgenote van ANC-leider Nelson Mandela heeft de beschuldigingen ten stelligste ontkend.

De dokter, dr. Abu-Baker Asvat, kwam bij een gewapende overval op zijn praktijk om het leven. Twee weken daarvoor zou hij in het huis van Winnie Mandela hebben geweigerd de zwaar mishandelde 14-jarige Stompie Moeketsi Seipei te onderzoeken. Hij verwees de jongen voor behandeling naar het ziekenhuis. Stompie werd later dood gevonden. Een van Winnies "lijfwachten' is voor deze moord tot 19 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Twee mannen zijn ter dood veroordeeld voor de moord op Asvat. Volgens de Amerikaanse krant The Christian Science Monitor, die in het bezit is van de getuigenis op schrift, heeft een van hen destijds tegenover de politie verklaard dat Winnie Mandela 20.000 rand (13.500 gulden) had geboden voor de moord. De verklaring is in het proces tegen de twee niet ter sprake gekomen, omdat zij volgens de openbare aanklager “in strijd was met het politie-onderzoek”.

Winnie Mandela kreeg in 1991 zes jaar gevangenisstraf opgelegd voor ontvoering en mishandeling van vier jongeren. Zij is in afwachting van hoger beroep op borgtocht vrij. In het proces werd een getuigenis over Asvats bezoek aan huize Mandela als bewijs verworpen door de rechtbank.

Winnies advocaat ontkende gisteren de betrokkenheid van zijn cliënte bij de moord op de arts. In een verklaring, goedgekeurd door Winnie en Nelson Mandela, noemde hij de beschuldigingen “opgewarmde roddels”, bedoeld om haar en het ANC te beschadigen. Vorige week kwam Winnie Mandela in opspraak, toen zij haar mede-veroordeelde Xoliswa Falati uit een kamer in de achtertuin van het huis van de Mandela's probeerde te zetten. Na ingrijpen van Nelson Mandela is Falati door het ANC op een veilige plek ondergebracht.

Het nieuwe rumoer rondom Winnie heeft geleid tot berichten dat het huwelijk van Nelson Mandela en zijn echtgenote ten einde is. Vrienden van het echtpaar en bronnen binnen het ANC hebben dit bevestigd. In de verklaring van gisteren riep Winnie de media op “zich geen zorgen te maken en niet te speculeren over haar persoonlijke relatie met haar echtgenoot”. Nelson Mandela weigerde gisteren vragen over zijn huwelijk te beantwoorden.

    • Peter ter Horst